2019-09-11 4082 瀏覽
老友介紹我去佐敦呢間cafe, 原因係他們的咖啡,選用左好特別既咖啡豆,而最吸引我既莫過於拎左獎咖啡師拉出既花,杯杯都好有心思。先講食物,Monster all day breakfast 重份量,食材甚廣,包括煙肉、紐倫堡腸、煙黑椒牛肉、炒蛋、煙三文魚、黑松露薯蓉、大蘑菇、紅黃車厘茄、沙律菜、秘制焗豆、法式奶油麵包,生果。個人認為薯蓉好滑好綿,大啡菇夠鮮味,沙律菜清脆配酸酸甜甜沙律醋一流。再加上好清甜既葡萄,車厘茄,配搭非常清新,包羅萬有,無得輸!蟹肉配義大利奶油芝士醬扁意粉奶油芝士醬濃而不膩,好香滑,主角蟹肉非常多,啖啖鮮味,喜歡吃蟹的我覺得非常不錯!而扁意粉口感軟硬適中。烤榛子朱古力鲜奶咖啡烤榛子好香果味,mocha奶味不重,接著飲到層次為朱古力味,好香濃,味道帶點點甜,拉力顯出師傅功架,果然係有質素!紅菜頭鮮奶泡沫我選另一杯是沒咖啡因的飲品,因怕晚上訓不著,店長介紹左我試紅菜頭鮮奶latte, 好特別 亦比較健康。要讚的是打出的奶泡好滑,味道稍甜了一點,而欣賞到咁精美的拉花簡直值回票價!這裡環境感覺好chill適合放工放假來這邊喝咖啡嘆下,慢活下。亦感受到對咖啡,食物的熱誠。難

先講食物,
Monster all day breakfast

蟹肉配義大利奶油芝士醬扁意粉

烤榛子朱古力鲜奶咖啡

紅菜頭鮮奶泡沫

難得地這裡一角有連儂牆,食客可寫上心聲願望,為香港人加加油!

• Monster