2019-09-08 608 瀏覽
今天第一次在這間餐廳進行家庭飯局, 餐廳坐落在銀座9樓, 新式的大廈, 乾淨企理 ,餐廳的裝修充滿高貴典雅的風味, 每件傢俬和餐具都是藝術品, 十分精緻, 我最愛那些實木的枱櫈, 整塊木都充滿了精美的雕刻, 令人賞心悅目。因為家庭飯局人數眾多, 我們嘗試了很多不同的名菜, 我活這麼大都未吃過江蘇美食 , 今天一試就愛上了 。每一個款式都是令人驚喜的, 媽媽最喜歡紅燒肉和紅燒魚( 今天媽媽的食量很大), 我就最喜歡「全家福」溱湖雞汁會雙鮮, 和甜品 「桂花藕粉羹」, 呢個甜品嘅賣相十分吸引,  我因為怕肥, 初頭我只係當佢係藝術品來欣賞, 不打算食, 不過後來試咗一啖, 原來甜度剛剛好, 很多謝廚子沒有瘋狂加糖,佢用咗少少青提子乾來增加甜味, 我食曬成碗,整體是清新脫俗、桂花清香的甜感。其實食咗好多嘢, 炒菜色香味俱全 ,不過大家一面講, 一面食, 一面笑, 我都冇記低啲各種美食名稱。 一家人食飯最緊要開開心心, 尤其係長輩, 做晚輩的只希望他們開心和健康, 這間餐廳讓我們真的有幸福的感覺, 我估好快我又會再嚟食過, 我會介紹畀我的同事和朋友, 一嚐江蘇美食私房菜。