2021-09-07 97 瀏覽
朗屏站後面多咗好多新餐廳,今日經過見到呢一間新開嘅東南亞料理研究所, 裝修非常吸引🤩望一望餐牌 菜式亦都非常之特別 所以未到12點就已經Walk in入去試吓🤩餐枱上面設有香茅茶,職員非常貼心,怕好多人都會介意香茅嘅味道,所以就問我哋需唔需要轉成清水,但我自己就非常喜歡我哋叫咗兩個唔同嘅Lunch Set試吓,價錢合理泰式臘腸滑雞豬油撈飯$78以煲仔飯瓦煲裝住,分量一啲都唔少 入面就係以泰式臘腸,滑雞再加上豬油撈飯🧐 真係泰國香港cross over!🤩 顏色望落去比較淡 但係味道就非常之豐富加咗豬油嘅飯粘性比較高,增加左光澤,配上豉油 非常之香口,在撈埋滑雞同臘腸中和返味道🤤 香蘭炸豬腩潛艇,椰菜沙律,辣椒煉奶汁 $88我對法包十分之鍾情❤️🥰 呢一款咋豬腩潛艇 非常之吸引到我,法包外脆內軟,豬腩烤得非常香口 肥瘦適中 ,加埋呢一款辣椒煉奶汁,特別得來味道非常配合🤩另外追加呢一款店員介紹嘅扎肉米紙卷配炸野米,醋漬冬菇,甜酒松露汁 $28以為普通嘅咪紙卷會有啲咩特別🤔🤔 食完之後認為非常值得一試 賣相已經非常吸引,扎肉加上生菜,非常清新配上呢一款甜酒松露汁 酸酸甜甜嘅味道十分配合另外仲

香茅茶

我哋叫咗兩個唔同嘅Lunch Set試吓,價錢合理

香蘭炸豬腩潛艇,椰菜沙律,辣椒煉奶汁 $88
香蘭炸豬腩潛艇

另外追加呢一款店員介紹嘅
扎肉米紙卷配炸野米,醋漬冬菇,甜酒松露汁 $28
以為普通嘅咪紙卷會有啲咩特別🤔🤔 食完之後認為非常值得一試
賣相已經非常吸引,扎肉加上生菜,非常清新
配上呢一款甜酒松露汁 酸酸甜甜嘅味道十分配合另外仲有一啲香口嘅炸野米

泰式奶茶(凍)+$15
泰式奶茶

奶茶呈色為鮮橙色,上面仲有一層嘅奶泡帶有煉奶嘅甜味,飲到茶葉的香味

越式咖啡 +$18
越式咖啡

咖啡味濃郁醇厚,略帶苦澀回甘,煉奶有令佢變得幼滑
越式咖啡
泰式奶茶