呢日同呀媽去開新都城千色店買嘢,順便食個午餐。不過我哋出到去都已經兩點,唔少餐廳已經做緊下午茶😂,仲好啦平啲。一落電梯就見到有好多間食肆,其中一間特別多人喺門口,原來係台灣餐廳,餐廳另一邊就係賣台式飲料。不過原來唔使等位,一入去店員就安排我哋入座。呢到係自己記低枱號出去收銀處點餐的,其實都方便,預先俾咗錢先,又唔使收加一😊!餐廳環境幾舒服,裝修帶點小清新嘅味道,行台灣文青風路線,而且仲有唔少圖書📖供人閲讀,個概念幾好。不過呢個時世,啲書暫時變咗做裝飾品。芝士醬酥排骨吐司(半份)🍞+桂花雞翼+蕃茄湯麵($42),呢個係下午茶餐嚟,有三樣嘢食,而且份量好多,勁抵食!🐔桂花雞翼有兩隻,其實係炸雞翼,畀個桂花蜜糖你點,都唔錯。如果唔要雞翼,就可以揀地瓜薯條。至於個吐司半份都好大份,我本身以為係西多士一層嗰啲,但原來係似三文治🥪。中間夾住炸排骨,個🧀芝士醬幾惹味。我建議要盡快食用吐司,以免佢變硬變乾。蕃茄湯麵細細碗,不過食落都唔止兩三啖。🍅蕃茄湯底幾好飲,而且個麵好彈牙,又索湯,好食。清燉酥炸排骨米線🐷($38),呢個係呀媽叫嘅,湯底揀咗清雞湯。湯麵好大碗,呀媽話都幾好味,我就無試,不過就食咗酥

清燉酥炸排骨米線🐷($38),呢個係呀媽叫嘅,湯底揀咗清雞湯。湯麵好大碗,呀媽話都幾好味,我就無試,不過就食咗酥炸排骨,份量好多下,脆皮同肉無分開,但就比較乾身,點醬食會好啲。而我叫嗰份吐司嘅餡其實同呢個酥炸排骨係一樣😅。

下午茶餐有得加$8搭配小食,我哋要咗兩款。滷水豆腐,細細粒,都有幾多粒,而且幾入味,8蚊抵食😊!

紫菜魚丸湯🐟,湯熱辣辣送上,有大量紫菜,而魚丸就得一粒,不過佢切成兩個半邊,觀感好啲哈。

台南手工餡餅🥙($52/4件),呢個餡餅呀媽話想試下就叫咗,食落都幾飽肚,好彩食得哂。豬肉餡幾好味,外皮都ok,係油咗少少。

椒鹽花枝丸🍢($42/5粒),就咁諗花枝丸要成$8粒都唔平。不過呢到嘅花枝丸好大粒,而且外皮炸到脆脆的,好好食😋,絕對可以Encore!

下午茶送熱飲,如果加配茶研社飲品,正價減$5。我要咗凍仙氣火龍果茶(原價$30),呢個無得揀冰量同糖量,因為係類似沙冰咁打出嚟。幸好味道唔太甜,清清地,飲得出幾多火龍果籽,杯飲品紫紅色的,好靚💜。我媽要咗凍脆脆阿華田(原價$28),半甜,阿華田味道夠濃,完全唔係茶記嗰啲咁淡。上面啲脆脆好似係Oreo曲奇餅碎🍪,但要飲多幾啖先開始啜到面頭啲脆脆。
總括嚟講,呢間台灣食店各方面都唔錯,食物幾好味,份量又多,而且價格相宜。就算夜晚食,人均計都應該$100有找👍。
2020-02-11
  • 椒鹽花枝丸