2021-05-01 1448 瀏覽
同老婆去完外島 返黎西貢seaech 網上飲食平台見到呢間餐廳 諗住book黎試吓,點知過咗時book唔到6點半果round 打去搏一搏,店員說ok照俾折同枱我哋,於是照去,結果造就我倆口子試到呢間餐廳,否則唔會特登行入黎,因不是位於一些必經之路。來到餐廳,老闆細心招呼我地,由於我地剛行完山,好口喝,老闆好好地不停為我地添水。食物方面,一流。叫左一個焗豬腩肉,一個牛肉批,加左8x蚊可跟餐,會有洋蔥湯/沙律,加飲品同甜品。食完後覺得超級值得加錢,淨係個甜品都抵返,而且沙律同湯都相當高質。沙律的菜好新鮮,sauce好fresh,微微酸甜洋蔥湯一流,上面加了一塊芝士多士,吸了湯,好好味。腩肉皮脆肉嫰,蘋果醬酸甜掌握得很好。值得一提嘅係皮𠝹了幾刀分成六份,正好方切開share食,非常貼心。成世人第一次英式牛肉批,唔知咩黎,叫黎試吓,原來係面頭薯蓉,下面係牛肉碎加甘筍、蒜頭、迷迭香等,味道混和起來很和諧,好夾,無後悔試新野。甜品揀了紅酒煮梨同Tiramisu紅酒煮梨入口酸甜消膩Tiramisu雖然唔係傳統Finger bread,但蛋糕底浸Baileys,味道非常濃厚,好好味!兩個人連加一,計埋

洋蔥湯+田園沙律

沙律的菜好新鮮,sauce好fresh,微微酸甜
洋蔥湯一流,上面加了一塊芝士多士,吸了湯,好好味。

蘋果醬焗豬腩

牛肉批

紅酒煮梨

甜品揀了紅酒煮梨同Tiramisu
紅酒煮梨入口酸甜消膩
Tiramisu  (拌baileys)

兩個人連加一,計埋網上飲食平台主菜7折,total兩個人食左將近$600,人均唔駛$300,我地仲要嗌左杯白酒(又係好好飲,重果酸,不過無影相)食到嘅係Fine dining級嘅味道。
呢餐份量真係好足,味道一流,而且很有人情味
非常抵!
利申:非收錢寫食評,非打手
因為真心覺得呢餐個experience好正,而今晚餐廳大部分時間竟然得我老公婆,無其他客人,包場!到尾聲時(8點幾)先見有第二枱客(應該都係熟客)覺得呢間餐廳值得多d人識同幫襯。
總結:我唔係住西貢,下次去西貢郊遊完,一定會再黎呢間餐廳!

2021-04-30
洋蔥湯+田園沙律
蘋果醬焗豬腩
牛肉批
紅酒煮梨
Tiramisu  (拌baileys)
  • 焗豬腩肉
  • Tiramisu