呢日交俾新同事搵食乜,佢對呢區唔熟,所以上Openrice索料,佢喺頭幾間🔍搜尋結果入面揀選咗「番茄師兄」。咁啱我都好耐無食過喇,就一於食下,比多次機會佢。我哋下午一點九去到,以為過咗食飯高峰期,點知都要等位,好彩只係等咗大約十分鐘😊。留意番餐廳係喺門口自行寫人數同攞飛的,自助形式,頗為方便,唔駛開門又閂門。等位期間,我哋可以先行睇餐牌揀食乜。餐廳主打嘅當然係番茄湯底🍅,大部份湯麵已經預設好哂有乜餸,無得自己加料。不過價錢幾貴下,最平嗰碗都要$44,仲要啲餸料勁頹。麵食以外,餐廳仲有飲品同小食提供🍢,午餐時段特飲有得以優惠價錢加配。芝See菇牛番茄濃湯通粉($49),即芝士、草菇加免治牛肉,我呢碗名副其實係茄牛通😂。通粉係無坑紋嗰種,淋淋哋,但同番茄湯好夾。餸料亦都多,特別係草菇🍄,佢係深啡色,同牛肉碎撞樣,哈哈。芝士都有啲,但唔鹹,而且溶哂入湯入面,一般般。滑一滑番茄濃湯拉麵($49),即新鮮騸牯滑牛加炒滑蛋。呢碗係同事叫嘅,我無試到,但見炒滑蛋幾靚同幾大份🥚,滑牛同拉麵都唔少。番茄湯底就大家一樣,有原個番茄外,湯頭果然係幾濃郁,熱湯時更正🤤。麻香瑞士汁系雞中翼🐔($15/2隻),我
芝See菇牛番茄濃湯通粉
滑一滑番茄濃湯拉麵
麻香瑞士汁系雞中翼
麻香瑞士汁系雞中翼🐔($15/2隻),我見寫麻香先試試,佢的確係符合商品說明條例,因為雞翼真係有麻辣味㗎🌶。辣味幾明顯,不過有瑞士汁中和一下,所以變得惹味、唔過火。
鮮炸腐皮墨魚蝦條
鮮炸腐皮墨魚蝦條🦑($18/2件),呢個同事叫嘅,我亦無試,但目測唔太大條。
凍桂圓紅棗桑寄生茶
凍桂圓紅棗桑寄生茶(淨飲價$20)同信陽毛尖蜂蜜冷泡茶(淨飲價$20),跟餐只係加$6唔係唔加呀?佢以玻璃樽裝住,唔可以帶走,要即場飲哂,買樽另加$5。我枝桑寄生茶唔錯,我平日超鍾意食依款糖水,原來凍飲都得,而且比較易飲口,無咁重藥材味,可以一試👍。
總括嚟講,呢餐令我對番茄師兄有所改觀,我上次食完就一直無回頭嘅衝動。番茄湯比我年幾前食好似進步咗好多,而且份量多、夠男仔食,估唔到餐廳成為排隊店後反而仲好味咗🙈,我哋兩點半食完出番去,人龍仲多過頭先...。可惜嘅係番茄湯麵偏貴,喺深水埗區都要食成$70,性價比低。
最後,佢係一間撐香港人嘅小店嚟💛!
2020-08-20
麻香瑞士汁系雞中翼