2021-07-28 366 瀏覽
星期六夜晚喺銅鑼灣行完街,諗唔到食乜,於是又嚟炊豕店食炸豬扒飯,之前已經幫襯過幾次。六點幾嚟到都要排隊等咗幾分鐘。餐牌以豬肉為主,除咗招牌嘅炸豬扒仲有豬軟骨、豬手、肉燥等等嘅選擇。另外仲有自家滷水同小食。鍾意食熱氣嘢炸嘢嘅我點咗蔥油豬扒飯,豬扒炸至金黃色,蔥油份量多,賣相好吸引蔥油食落好香,但唔會過份油膩,撈飯一流鍾意食蔥嘅一定要試下。豬扒係厚切,肉質唔算腍,係豬扒應有嘅口感,唔算難咬開,似乎無落好多鬆肉粉。炸粉厚度適中,而且炸得剛剛好,表面脆得嚟裡面唔會乾。另一個秘製豬扒飯(咖喱汁),咖喱汁係另上,椰汁味香濃微辣,好惹味撈飯食好好味。但係咖喱薯仔煮得唔夠腍,有啲失望整體嚟講食物質素高,價錢合理。炸豬扒好大塊份量好多,一人一碗豬扒飯唔嗌小食都已經好夠飽唯一缺點係坐得太逼唔舒服,坐走廊位係咁畀其他人撞到…

蔥油豬扒飯

蔥油食落好香,但唔會過份油膩,撈飯一流
鍾意食蔥嘅一定要試下。

蔥油豬扒飯

秘製豬扒飯(咖喱汁)

唯一缺點係坐得太逼唔舒服,坐走廊位係咁畀其他人撞到…
蔥油豬扒飯
秘製豬扒飯(咖喱汁)