2022-07-22 65 瀏覽
一位住將軍澳既朋友推介我黎呢間中式小廚,果然好食,價錢又合理,朋友係無飯主婦,唔怪之得成為佢一家既開飯食堂。一向鍾意飲中式湯水,所以一人叫左一個姬松茸燉湯,燉湯真材實料,有姬松茸、雞腳、瘦肉,仲無添加味精,每一啖湯都充滿濃郁菇菌味,忍唔住一口氣飲哂一盅。頭盤小食叫左黃金豆腐粒,豆腐外皮金黃香脆,豆腐熱辣辣軟腍腍,面頭灑上蒜粒,香口美味!小菜叫左2款: 千島蝦球、拔絲咕嚕肉,食埋主菜就再引證呢間餐廳有一定既水準。千島蝦球 : 粒粒蝦球都大大隻而且炸到香脆,千島汁好適合呢個咁熱既天氣,令到人胃口大開。拔絲咕嚕肉 : 又係一款開胃小菜,咕嚕肉既肉質半肥半瘦,食落有爽口感覺,係靚肉質部位,唔似一般樓酒啲肉質咁”鞋口”。總括呢餐係一餐令人滿足既晚飯,仲不時聽到隔離枱食客話食物好味道,餐廳地點雖較遠但一定值得再去。

姬松茸燉湯
黃金豆腐粒