好蟹年前食過一次覺得呢間餐廳性價比好高,想再返嚟呢間餐廳食好耐,但位置始終有啲隔涉,真係要好有心專登約先有得食。今次咁啱係黃埔收工,朋友又唔介紹尖東過嚟食,所以又可以食呢間啦第一次食呢間蟹粥,粥夠綿幾好食。因為唔係膏蟹當做季節,所以唔多膏,但好彩都有蟹嘅鮮甜味。因為以前我食過呢度嘅籠仔膏蟹蒸飯,我個人推薦蒸飯多過粥🤭海鮮新唔新鮮,清蒸一食就知!而呢度嘅貨係唔錯嘅,鮮甜帶蒜香,而且無沙呢個墨魚咀只靠椒鹽,否則就無乜味,同埋外層炸漿都啲厚,可以skip嘅一道餸。雞皮可以燒得再乾身啲會更好味成晚最推介嘅一道餸!茄子蒸嘅火候掌握得幾好,唔會蒸到老晒或唔夠熟。切到一口就食到好方便,最正係茄子點上醬汁上蒜蒸,好惹味呀《小總結》小店人情味濃,老闆好好人會同你分享趣事。食物價錢無乜點加價,味道有水準,性價比極高!係一間可以經常encore嘅食肆。

生滾膏蟹粥

因為以前我食過呢度嘅籠仔膏蟹蒸飯,我個人推薦蒸飯多過粥🤭

清蒸蒜蓉蜆

鹽酥墨魚咀