2019-07-27 205 瀏覽
Le Soul門面同內部裝修都以橙色同藍色作主調, 配上各式玻璃吊燈, 色彩豐富, 卻又不會有強列色彩對比嘅刺激感, 給人一份不經意的悠然感。 前菜點咗Egyptian Mezze Platter, 呢個拼盤可以一次試盡多款前菜, 非常豐富。Hommos同兩款茄子蓉口感細緻, 我就最鐘意其中一款帶有濃濃蒜香嘅茄子蓉, 配烤餅食一流!春卷香酥可口, 入面充滿濃厚芝士餡。 Seabass魚塊非常厚肉, 魚肉肉質嫩滑程度令人喜出望外, 肉間油脂充沛, 口感極佳。 鮮紅色醬汁充滿紅椒同香草味, 配粒粒分明北非小米(couscous), 就更加地道啦。呢度嘅couscous吸水後唔會變得軟趴趴, 細細咀嚼每粒都富有彈性, 很有顆粒感。曾經試過自己喺屋企整couscous, 但總做唔出餐廳水準。好奇一問之下, 店主竟然毫不吝嗇, 帶我哋到廚房展示一盤粒粒飽滿嘅couscous, 仲教我地喺小米吸水軟化後要再蒸一蒸, 同時加入牛油, 令其粒粒分明同變得飽滿。估唔到今日竟然有機會走進Le Soul嘅廚房, 感謝店主嘅熱情, 呢一餐真係學到嘢呀!