母親大人生日,雖然口裡說不,身體就當然很誠實!Book定間靚餐廳,一家人齊齊整整咁食餐好既,一定係做仔女盡孝道既體現。知道媽媽鐘意食西餐,就揀左位於人傑地靈既堅尼地城海傍食燭光晚餐,餐廳知道係媽媽生日,已經提前問好是否需要喺甜品上加朱古力字,好細心!建議點呢個$488/head(+10%)既6道菜Set,從前菜到甜品都好好味,分量好合理,非常抵食!Caesar Salad有條小銀魚,仲有半隻溫泉蛋。法式鵝肝雞肉醬,很普通的,上面D pickles同鵝肝有點格格不入。黑松露鱈魚蓉。鱈魚入口即化,用一片烤得剛剛好既多士承載,不油不膩恰到好處。法式焗田螺。又係一道不過不失的作品,薯蓉充滿牛油香味。精選餐湯。當晚係南瓜湯。到了主菜,簡直係全晚既highlight!炭燒美國肉眼扒(medium rare)非常Juicy,必點!媽媽唔鐘意太greasy既菜式,呢款香煎比目魚口感嫩滑,配上海鮮同牛油烹製而成既醬汁,帶出海鮮既甜味。乳豬仔唔係間間法國餐廳都有,用外脆內軟來形容不為過,係Bistronomique既招牌菜。一定要試下!到了甜品部分,侍應都守口如瓶,表示廚師會按照各人口味打造。呢款好似Ma
凱撒沙律
Caesar Salad有條小銀魚,仲有半隻溫泉蛋。
法式鵝肝雞肉醬
黑松露鱈魚蓉
法式焗田螺
法式焗田螺。又係一道不過不失的作品,薯蓉充滿牛油香味。
南瓜湯
精選餐湯。當晚係南瓜湯。
炭燒美國頂級肉眼扒
是日精選新鮮魚(比目魚)
法式烤乳豬
甜品
到了甜品部分,侍應都守口如瓶,表示廚師會按照各人口味打造。
呢款好似Madeleine cake既甜品,會令已經飽到80%既人達到100%飽肚就感覺哈哈哈!
Opera蛋糕

而我就收到呢個Opera cake,唔知係咪我影相影得太耐,面頭都已經結左層水珠,
也許平日下午茶可以食得曬成個,但5 courses都食完後,就真係無多餘位置了,
建議餐廳日後將甜品分量/甜度降低,令食客負擔無咁重,確保食物唔好浪費。

總括而言,Bistronomique屬於堅尼地城既Gem list,對住海景既view可以影相打卡,
同另一半/宴請都係非常唔錯既選擇,服務態度非常好,唔會覺得額外拘束,值得久不久食下!
凱撒沙律
南瓜湯
炭燒美國頂級肉眼扒
是日精選新鮮魚(比目魚)
法式烤乳豬
甜品