2024-02-08 53 瀏覽
合和中心入面有好多臥虎藏龍嘅餐廳,呢間Gary Kwok Café除咗係間好出名嘅花店,原來咖啡食物都一樣掂。今日嚟食早午餐,就叫咗一客「什菌牛油果多士」($52),牛油果份量好多,入口即溶,好有飽肚感,而什菌加埋濃厚嘅芝士,真係好香!多士烤得香脆,切開都有好多啖另一款叫咗「北海道煙肉車厘茄配忌廉芝士多士」($58),呢款會惹味啲,煙肉有一定厚度,煎得好香,車厘茄就十分Juicy,酸度適中,撈埋多士嚟食超正,加埋忌廉芝士嘅鹹香、軟滑,令人食唔停口之後就飲咖啡喇!先叫咗一杯「Latte」($46),餐廳用嘅係荷蘭花花杯碟,全部都係喺外國訂返嚟,靚到爆炸,House Blend嘅咖啡豆,果香感較重,用明治鮮奶嚟沖,加埋高技術嘅拉花(今日係招牌嘅玫瑰花組合圖),真係一大享受餐廳有自家Roastery,有熟悉嘅莊園入豆,咖啡豆質素好有保證,我哋就叫咗兩杯手沖(一杯$78),都係Roaster’s Choice,兩杯用嘅都係衣國耶加雪菲豆,但處理方法有啲唔同,咖啡師好詳細、專業咁同我哋講解,超級細心第一款手沖嘅味道帶有較濃嘅黃色熱帶果實味道,果味香濃入口時覺得似蜜糖,其後會似芒果乾、紅茶(放涼咗

今日嚟食早午餐,就叫咗一客「什菌牛油果多士」($52),

牛油果份量好多,入口即溶,好有飽肚感,
而什菌加埋濃厚嘅芝士,真係好香!
多士烤得香脆,切開都有好多啖

另一款叫咗「北海道煙肉車厘茄配忌廉芝士多士」($58),

呢款會惹味啲,煙肉有一定厚度,煎得好香,
車厘茄就十分Juicy,酸度適中,撈埋多士嚟食超正,
加埋忌廉芝士嘅鹹香、軟滑,令人食唔停口

之後就飲咖啡喇!先叫咗一杯「Latte」($46),

餐廳用嘅係荷蘭花花杯碟,全部都係喺外國訂返嚟,靚到爆炸,
加埋高技術嘅拉花(今日係招牌嘅玫瑰花組合圖),真係一大享受

兩杯用嘅都係衣國耶加雪菲豆,但處理方法有啲唔同,
咖啡師好詳細、專業咁同我哋講解,超級細心

第一款手沖嘅味道帶有較濃嘅黃色熱帶果實味道,果味香濃

入口時覺得似蜜糖,其後會似芒果乾、紅茶(放涼咗更似),最後嘅Finishing會有一陣榴槤、山竹香,整體飲落較舒服,Body質感唔會好重。

另一款係厭氧處理過嘅,會有較濃香嘅發酵水果香氣,
一入口就係好Sharp嘅草莓乳酪味,其後就緩緩哋有啲蜜糖味道滲出,
係較有風格嘅一款,兩款都好特別!

最後咖啡師仲比咗兩杯Cold brew我哋試飲,

呢款味道較「霸道」,咖啡師結合咗Cold brew同Ice drip手法去沖,
風味較濃郁

2024-02-07