2018-11-27 265 瀏覽
今晚約左一班好耐無見的朋友食飯,友人上網找找吃什麼時,就揀左依間「榮哥廚房私房菜」。位於官塘工業中心3期,D出口一落樓梯就見到,升降機係舊式的,要用人手開關門。餐廳的裝修簡單,光線柔和,適合三五知己聊天聚會。前菜有涼伴黑木耳及岩鹽花枝豆,同埋茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子,賣相一流,流心蛋流心狀明顯,蛋黃味香,魚子醬味較淡,但我唔食茄子,旁邊的配菜都好特別,有酸甜的梅子、柚子味的蕃茄仔同埋有胡麻醬的新鮮蔬菜,不比主角遜色!  湯有兩款,我揀左原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯,近日天氣轉涼,氣管敏感有幾聲咳,依個湯好足料,有螺肉及元肉,加埋川貝陳皮,清清地,潤喉一流。蝦球水芙蓉,又係靚靚的賣相,水芙蓉係超嫩滑的蛋,蝦球大而彈牙,口感好~遠年新會陳皮骨,炸至金黃色,香味濃,厚薄度適中,有咬口,唔會太硬,易食!仲有個靚靚的椰汁糕做總結,淨係賣相都令依餐加左唔少分。
餐廳的裝修簡單,光線柔和,適合三五知己聊天聚會。

茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子
原盅燉川貝陳皮海底椰鱷魚肉湯

蝦球水芙蓉
遠年新會陳皮骨
仲有個靚靚的椰汁糕做總結,淨係賣相都令依餐加左唔少分。
2018-11-26
茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子