2021-07-02 991 瀏覽
放工過左去筲箕灣搵朋友食飯,呢間係西餐廳叫Dirty Skillet,食物亦都係以“Dirty”為主題,店內環境舒適,有好多靚靚打卡位。首先,鮮蝦薯仔蛋沙律份量不少,尤其係蝦肉有好多件,仲要好鮮甜。而蒜蓉牛油焗蠔烤焗時間剛好,蠔肉會食得到肉汁,而且有了蒜蓉牛油嘅調味令到成個蠔唔會有腥味,特別係我個朋友平時唔會主動嗌蠔嘅,今次都讚好。熔岩芝士洋蔥餡餅又名Dirty Pizza,但外貌完全唔會dirty,而打開後好有驚喜,裡面發現有好多芝士,好似火山入面嘅熔岩,真係好岩名。最令我欣賞係佢啲芝士,個種濃稠度係邪惡到一個點,我好少食到個芝士係咁濃郁,配埋餡餅嘅餅皮來食,簡直係一流。我地仲嗌左火焰雪山,白色嘅係忌廉,店員仲會加熱個類似甜酒或者帶有酒精嘅汁淋上這座雪山,一層層火焰包住整個火山,視覺好有衝擊,味覺都有,冰火交融的感覺卻唔係講笑地正。這間店嘅食物以及飲品都係賣相味道都係好正,飲品我地嗌左Berry Twist Float, Pineapple Hat,都係值得推薦嘅。

2021-06-29