2018-06-30 2404 瀏覽
最近睇新聞有啲感口嘆,覺得香港嘅地產霸權越嚟越嚴重,樓價高企、地價高昂,令到香港好多商戶小食店都難以經營作為一個麵包控,對於生活上所有嘅麵包都會心心眼無論係港式嘅菠蘿包、中式嘅菜肉包、定係歐美嘅牛角包都唔會放過。呢間喺佐敦渡船街嘅添嘅法式三文治已經有3,40年歷史。佢最出名嘅當然係佢嘅越式法包。其實之前一直好想黎,但係地理位置確實唔係咁方便,佐敦地鐵站行過去最少15分鐘,今日因為工作嘅緣故,我終於有機會一嚐佢最馳名嘅越南法包!門口裝修保留着80年代嘅風格,簡單嘅白底配上紅色嘅招牌,推開門,裏面係綠色嘅牆身裝修,正正係當年最潮流嘅顏色。鋪頭裝修好簡約,唔花巧,兩張細枱俾人可以堂食,餐牌都係手寫嘅。店內仲同住好多報章雜誌介紹,相信都風光一時下晝三點鐘左右,店舖得老闆一個人在場,老闆都50幾歲,好奇問老闆,老闆話佢同佢拍檔輪流經營,有時都會諗過將鋪頭搵接班人,不過依家啲後生又怕辛苦又唔想捱,所以就未搵到。講番正題,今次嚟到呢度除咗食佢最出名嘅越南法包,仲試咗佢嘅蒜蓉包同埋印尼蝦片。越式法包(大)$74唔好以為整一個越式三文治會好快,我哋由落單到攞到上手最少等10分鐘。如果你介意等嘅,咁你就去

作為一個麵包控,對於生活上所有嘅麵包都會心心眼

店內仲同住好多報章雜誌介紹,相信都風光一時

越式法包(大)$74
唔好以為整一個越式三文治會好快,我哋由落單到攞到上手最少等10分鐘。如果你介意等嘅,咁你就去幫襯啲大型連鎖店好似「subway」嗰啲。呢到麵包即叫即烘,拎到上手熱辣辣
老闆會問你想分幾多分。切開麵包,聽到清脆嘅聲音,麵包碎散滿一枱

相比其他法包,佢呢度最優勝嘅係香脆!而且唔會淡,因為麵包本身仲搽咗啲自家制嘅醬料。裏面有扎肉、豬手、蕃茄、青瓜同埋醃蘿蔔,每樣都親手製造,工序繁複。
醃蘿蔔絲裏面其實仲放咗白色木瓜絲,老闆話咁樣會有酸有甜更加清新!

豬手好腍,肉脂比例一比一,入口唔會好難咬,而且非常出味唔會太鹹。

扎肉就係叫貨返嚟,將佢薄切放入包裏面,帶出多一個味道。

茶落麵包個醬係用雞肝自己整,不過唔會腥,鹹鹹的有啲似吞拿魚醬。

不過一條大法包賣$74問心講就真係有啲貴

香港食越南法包嘅選唔少,按性價比黎講,呢間唔會係第一(個人覺得荃灣小越廚更出色)

蒜蓉包 $9
蒜蓉包都係用法包切開一半,塗上自家製嘅蒜蓉烘制。老闆話蒜蓉係佢哋自己磨再加啲香料整出嚟。蒜蓉香得黎唔會辣,都唔會油,有少少香草味好特別。發,法包好香脆,搽咗蒜蓉都唔會比蒜蓉整到腍

從來都話香港食嘢係食地租,估唔到係呢個渡船街唔起眼嘅地方,要經營小店就會將資金轉嫁比消費者。如果遲啲高鐵通車相信呢度租金更加貴嘅時候,呢度嘅歷史越南法包應該會更加貴

越南蝦片 $12
越南直送嘅蝦片,老闆喺鋪頭自己炸,一包$12份量唔算好多,又唔算特別脆,不過不失。

作為土生土長嘅香港人,見到香港不停轉變,好多值得保留嘅地方都因為地產霸權而漸漸消失,亦有好多係因為手工失傳而不再存在,其實真係有啲感嘆
2018-06-28
下午茶