2018-11-27 742 瀏覽
環境: 繼金田家後荃灣另一間拉麵店, 餐廳坐落於荃灣廣場地面果層, 正門對左便是新店落腳地方, 也就是之前冬蔭公公的位置. 拉面店面不大, 午餐或晚餐繁忙時候都環等一等位. 少人的話可以坐bar位就不會等很久.食物: 豚王和一般拉面店也一樣, 坐下來便是劃紙仔落單. 主要有幾種拉面選擇, 豚王, 黑王, 赤王, 翠王和限定王. 限定王會有不定時限定拉面, 但因為我覺得第一次食一定試左個招牌菜既關係, 今次我叫左豚王, 友人叫了黑王試試.首先講講豚王, 拉面湯底都正常, 濃度方面, 佢有得揀唔同份量的醬油和香味油, 雖然我兩個都選正常, 但我個人都覺得濃左少少和偏鹹, 所以下次我也會選份量少. 至於叉燒肉, 佢有得選肩肉和腩肉, 我兩種都試了, 食完我會推介腩肉, 因為腩肉會多少少肥肉, 食起黎更香, 而且腩肉亦都煮得較淋.另外一款拉面, 黑王, 雖然他說是用秘制黑醬和墨魚汁製, 但其實食起上黎好像和豚王差唔多, 不知是不是我叫了太多蒜頭和香味油的關係. 不過,黑王和豚王都值得大家試試!價錢: 價錢不算太貴, 但也不算是抵食, 可能始於是有品牌的拉麵吧, 每款拉麵都是$90-$100,
環境:

食物:

, 今次我叫左豚王, 友人叫了黑王試試.

, 而且腩肉亦都煮得較淋.

豚王

價錢:

價錢不算太貴, 但也不算是抵食, 可能始於是有品牌的拉麵吧, 每款拉麵都是$90-$100, 限定王會再貴少少, 大約$150. 不過下次會試試限定王.
豚王
  • 黑王、豚王