元朗, 自從有左西鐵之後, 對九龍人如我, 方便得多, 一場來到, 又點少得醫飽「甜品胃」, 唔講唔知, 呢到真係多左好多野食, 甜品也榜上有名, 有朋友帶路下, 終於來到一間小店, 門外暫時未見有人龍, 一坐下, 年輕女店員給我們遞上餐牌, 最喜歡有圖片的餐牌, 正所謂,「有圖有真相」0麻!款式多數是西式甜品, 連特飲亦有提供的喔~我同朋友們的眼睛同時停在上圖的甜品, 好靚呀! 賣相拎滿分, 唔知味道係咪一樣呢? 一於就叫呢兩個啦 除左餐牌上, 內面掛有一個牌仔, 上面寫有佢地皇牌甜品, 數量有限, 真係遲半步都分分鐘售罄, 識我既朋友, 都知我鍾情於waffle, 比利時朱古力醬窩夫, 正是我杯茶, 最後也order埋呢個~ 先上桌是比利時朱古力醬窩夫配雪糕, 比利時朱古力醬就好似咖啡拉花咁佈滿係窩夫上面, 幸好窩夫不是薄身那一類, 自己偏好厚身一點, 朱古力味香, 也不至於食完要馬上飲水這般"漏", 窩夫則普普通通, 如果可以更外脆就very good啦, 反而個雲呢拿雪糕唔錯, 唔易溶之餘, 同平時食開雪糕更幼滑添另外上桌就是美得似藝術品一樣的法式焦糖杏仁拔菲, 另外旁邊的朱古
款式多數是西式甜品, 連特飲亦有提供的喔~
比利時朱古力窩夫配雪糕
法式焦糖杏仁芭菲
另外上桌就是美得似藝術品一樣的法式焦糖杏仁拔菲, 另外旁邊的朱古力醬像幅圖畫, 教人怎捨得食呢, 最吸晴是中間那塊似「武林聖火令」的脆脆, 相機也大呼好味!!! 輪到我食啦, 焦糖不太甜, 拔菲內充滿朱古力脆脆, 令口感更豐富呢~
Honey Secret
最後一個是等了半小時的Honey Secret, 呢個甜品用了舖頭名字作招徠, 因為是即叫即製的, 要耐心等待呢~那個金光閃閃的水晶球, 原來是用甜膠拉花而成, 入面還有酥皮粒呀! 唔單只睇得, 仲食得架
打開蓋後, 把鬆脆的酥皮粒稍微移開後, 才知內有乾坤呀!
是濃香的朱古力汁, 別忘了旁邊也有那球幼滑的雲呢拿雪糕, 可以一邊把酥皮粒沾朱古力汁來吃, 又可以把酥皮粒沾雪糕來吃, 絕對是雙重滋味!
開心的時候過得特別快, 見門外開始有人等位, 食完也快讓出位子給人吧! 有麝自然香, 好的東西就是有人會欣賞的, 加油丫!
法式焦糖杏仁芭菲
  • Honey Secret