2017-10-14 5738 瀏覽
今日下午放假,黎到灣仔合和龍皇歎番個下午茶。雖然話係下午茶,但依然人頭湧湧,等左差唔多15分鐘先入到去。龍皇既點心選擇唔算特別多,但勝在夠特別同精緻。我地二人叫左4個點心加一碟粉麵,食到勁滿足。點心叫左懷舊蝦多士,沙巴海蝦餃,松露野菌餃和鬆脆麻花。至於粉麵就叫左豉椒排骨炒河。蝦多士(3件)賣相非常精細,有一隻大蝦係塊多士上面,最重要係冇油膩感同埋唔多酒樓有蝦多士食。一個字:正! 蝦餃就皮薄涵靚,隻蝦餃好有蝦味,而且夠大隻,啱哂我呢d愛蝦之人。 野菌餃內面,有翠玉瓜同野菌,最重要係食到佢個一陣黑松露味,將成個普通既素菜餃成個level提升哂。 至於脆麻花,香脆可口,唔油膩,令到我愈來愈想食。 碟排骨炒河火喉十足, d 椒超甜,一d都唔苦。埋單就170蚊,走既時候仲見到翅哥,真係happy friday 😂。
今日下午放假,黎到灣仔合和龍皇歎番個下午茶。

!

至於脆麻花,香脆可口,唔油膩,令到我愈來愈想食。

碟排骨炒河火喉十足, d 椒超甜,一d都唔苦

2017-10-13