2021-04-14 1343 瀏覽
今日約咗個朋友去油麻地交收,順便一齊食晚飯。由於大家好耐無見,所以好想搵一間既坐得舒服又可以傾下計的餐廳。好彩友人早有準備,帶咗我嚟呢間取名「Plato」嘅樓上 Café。餐廳地點非常就腳,由港鐵油麻地站 C 出口步行過嚟,亦只是兩分鐘路程。餐廳嘅佈置好優雅,環境舒適,氣氛輕鬆自在,而這天我倆被安排坐在窗口位,可以眺望繁華嘅彌敦道街景,感覺特别寫意。呢度嘅食物種類都唔少,而且價錢都幾大眾化,餐牌有散點,亦有套餐供應。我哋叫咗兩個 Dinner Set,套餐包是日餐湯、蒜蓉法包及 $34 飲品一杯,而 $34 以上就只需補回差價。是日餐湯為雜菜清雞湯,雜菜湯用料十足,除了蔬菜外還有不少肉粒,入口帶雞湯嘅鮮味。蒜蓉包烘得很香脆,蒜味同牛油味都好足,配餐湯吃,美味又可口。先吃卡邦尼煙肉意大利粉 ($128),意粉嘅火候掌握得恰到好處,煙韌而不過腍,有嚼勁。醬汁軟滑 creamy,入口有好濃郁嘅芝士味,唔錯。煙肉下得很慷慨,夾雜在意粉內,送上來時已切成條狀,味道啱啱好,不過鹹又不太淡,食落有肉香。另一客蘇格蘭比目魚扒 ($198)  質素亦甚高,魚扒睇頭十足,勁大件,煎至四邊金黃,魚皮食落好脆
另一客蘇格蘭比目魚扒 ($198)  質素亦甚高,魚扒睇頭十足,勁大件,煎至四邊金黃,魚皮食落好脆口,魚肉雪白亮澤,片片分明,入口啖啖肉,細嫩得嚟又無骨,配上香氣四溢的松露野菌汁吃,超美味。至於伴吃嘅配菜份量亦唔少,有香草牛油焗薯仔、西蘭花同沙律菜等,夠曬飽肚。
跟餐飲品點咗檸檬生薑茶同凍檸茶 (+$4),生薑茶雖然只係用茶包沖泡,不過茶味同薑味都幾突出,絕對係暖胃之選。
最後我哋仲加咗件朱古力芝士蛋糕 (+$28) 做甜品,件蛋糕嘅朱古力味真係好濃,甜得嚟又有啲甘甘地;面頭嘅朱古力漿好幼滑, 令件蛋糕吃起來帶點濕潤感,食完真係超滿足。