2022-08-10
介紹返💁🏻♀️。。🇰🇷 韓式炸雞 在中環 🇰🇷。CHIMAC。中環天星碼頭7號碼頭上層D及E號舖。韓式炸雞 Fried Chicken 。韓式黑炸醬炸雞 Jjajang Fried Chicken 。韓國原味炸雞 Original Fried Chicken 。洋蔥芝士炸雞 Onion Cheese Fried Chicken 。蜂蜜焦糖炸雞 Honey Caramel Fried Chicken 。經典甜辣炸雞 Sweet & Spicy Fried Chicken 。蔥蒜醬油炸雞 Soy Garlic Fried Chicken 原隻炸雞 Original Fried Chicken 。HKD128 @ 原隻炸雞 Whole。HKD78 @ 半隻炸雞 Half炸雞腿肉 Fried Chicken Thigh。HKD98 @ 大份 16 pcs。HKD58 @ 細份 8 pcs🤫 朋友係要見㗎..終於擇到個吉日同隔咗成個Quarter都冇見過嘅朋友仔食餐飯仔..朋友仔話前幾日放工搭船過九龍嘅時候見到間新開嘅韓式炸雞..仲要好似好好味咁..一於就試佢啦🤫 嚟到中環碼頭..CHIMAC
🇰🇷 韓式炸雞 在中環 🇰🇷
。HKD78 @ 半隻炸雞 Half
炸雞腿肉 Fried Chicken Thigh
。HKD98 @ 大份 16 pcs
。HKD58 @ 細份 8 pcs
🤫 嚟到中環碼頭..CHIMAC 又真係喺正中環碼頭天星小輪上層入口嗰度喎..左諗右諗..我哋決定叫洋蔥芝士味嘅原隻炸雞另外再加蜂蜜焦糖味嘅雞脾肉各一份..落咗Order之後就揾咗個對住冷氣嘅位坐低等食
🤫 Background講完..即刻講下啲雞雞雞先..首先講吓洋蔥芝士味原隻炸雞..真係好老實..HKD128就有一大隻雞..其實真係好抵食..而且每一件雞都好香脆..一啲都唔覺得油膩..原隻炸雞就會有骨嘅..朋友仔話佢最鍾意就係可以食埋啲雞軟骨..加上我哋揀嘅洋蔥芝士味非常特別..本身以為係好似其他韓式炸雞店嘅芝士粉初雪炸雞..但係原來佢嘅芝士粉真係有一浸淡淡嘅洋蔥味..成件事嘅感覺冇咁肥膩..呢個洋蔥芝士味有少少似平時食Sour Cream & Onion薯片走咗酸味再加返啲芝士粉咁樣..而洋蔥同芝士嘅味道原來係咁夾㗎..我自己亦都非常之欣賞乾身嘅韓式炸雞..大滿足
🤫 再嚟就介紹一下完全係另外一個感覺嘅蜂蜜焦糖味炸雞脾肉..我哋驚食唔晒所以買咗細粉..只係HKD58咋..都有成七八件咁多嘅..點解我話完全係第二個感覺?原因係雞髀肉係一嚿骨都冇㗎..完完全全嘅啖啖肉..而且蜂蜜焦糖非常之香濃..嗰種甜味就好似食緊Garrett嗰隻焦糖Pop Corn咁樣..呢隻味道令到我食唔停口啊..喺雞髀肉下邊仲要有啲薯條吸晒啲精華..真係回味無窮
🤫 雖然我哋點嘅雞雞一鹹一甜一個有骨一個冇骨一個乾身一個有醬汁..但係佢哋都不約而同雞肉非常之滑溜而且Juicy..真心覺得性價比超高
🤫 差啲唔記得講..我哋兩個就梗係唔少得隊返支..食熱氣嘢點可以唔飲嘅可口可樂..留意返..佢哋呢度堂食係支裝可樂嚟㗎..真係好有feel..(BTW..唔知大家知唔知道而家支裝可樂已經冇再好似以前咁分大Size或者細Size..而家得返一個Size咋..)
🤫 等我後記一下..其實呢..我哋兩個眼闊肚窄嘅友仔真係冇諗過原來啲炸雞份量咁多㗎..好彩朋友仔係惜食之人..我哋加咗一蚊要咗個外賣盒..差唔多有半隻雞係拎返屋企㗎..haha
🤫 總括嚟講..呢度嘅炸雞真係相當唔錯..做得到韓國嘅風味之餘價錢亦都唔貴..座位方面..舖頭前邊有幾個冷氣雅座..大約坐到十個八個人左右啦..但係其實舖頭後邊仲有兩三張非常之適合打卡..勁似韓國街邊檔嘅座位..即係嗰啲用汽水箱疊成嗰啲枱櫈呢..嗰個位係可以望到摩天輪同埋碼頭嘅全景 㗎..秋冬天嚟嘅話坐嗰度應該係最舒服嘅..(本身今日都有考慮過坐嗰邊..可惜本人係火爐姥姥..都係等返秋冬季先再嚟過坐嗰度影相打卡🤭)
。。
翻兜指數:🙆🏻♀️🙆🏻♀️ 🙆🏻♀️(5個🙆🏻♀️為翻兜爆燈)
。。