2017-12-13 1522 瀏覽
深井燒鵝去深井食得多今次竟然走到尖沙咀都可以食到正宗深井燒鵝原來"裕記"第三代掌舵人揀左響尖沙咀亞士厘道地舖開首間分店終於唔駛山長水遠入到禁遠食喇呢個分店門面裝修有別於老店,走高格調中菜館模式,一走入門口牆上有大大個金色"鵝"字聽講係30-40年前深水埗老店的招牌保留到而家再翻新貼響呢間分店用真係好有心思。入到去我覺得好似分左2個區域咁,近窗就係cafe shop,之後中間有個分隔再入小小似休閒區,因為入面有係用磚牆砌成重有一個貓頭鷹圓燈牌,原來佢地有手工啤酒賣。馳名深井燒鵝_皮薄鬆脆多汁肉厚深井椒鹽魷魚_脆漿薄,啖啖厚魷魚,一尐都唔馬虎鹵水鵝肝_連國內潮州朋友都話好食過潮州黃金蝦多士_話明黃金即係有咸蛋黃, 真係好香好脆好好味深井炒麵_平平無奇的外表,但用上名貴的櫻花蝦上盛蝦米,大蝦,出來效果好香口,每條麵都入晒味香煎蓮藕餅_開頭以為係蘿蔔糕,原來蓮藕係刨左絲再加入豬肉黎煎又係好香口好夠味鮑魚燴飯_真係用乾鮑嫁無花無假鹵水鵝腸_鹵得好入味又爽口
深井燒鵝去深井食得多
今次竟然走到尖沙咀都可以食到正宗深井燒鵝
原來"裕記"第三代掌舵人揀左響尖沙咀亞士厘道地舖開首間分店
終於唔駛山長水遠入到禁遠食喇

真係好有心思。

馳名深井燒鵝_皮薄鬆脆多汁肉厚

深井椒鹽魷魚_脆漿薄,啖啖厚魷魚,一尐都唔馬虎

鹵水鵝肝_連國內潮州朋友都話好食過潮州

黃金蝦多士_話明黃金即係有咸蛋黃, 真係好香好脆好好味

深井炒麵_平平無奇的外表,但用上名貴的櫻花蝦
上盛蝦米,大蝦,出來效果好香口,每條麵都入晒味

又係好香口好夠味

鮑魚燴飯_真係用乾鮑嫁無花無假