2021-05-13 2077 瀏覽
海鮮檔即場揀左隻2 斤的新鮮龍蝦,配芝士伊面底。但一上枱,第一,點解2斤甘的份量?食慣海鮮的我哋,一睇就知,心中有數;第二,未食一夾,即刻有疑問,點解d龍蝦肉散散地?吾結實?再食,肉淋的,而且淡而無味,而不是彈牙爽口。第三,芝士汁,極淡,吾掛面,水汪汪的。伊面,少得可憐,以為食緊餸頭餸尾。再重點,伊面要「餵」上湯先有味,但好明顯只係求企烚完個面就甘上,無用上湯「餵」,伊面水汪汪又淡而無味,仲要吾「掛汁」,無乜芝士味,非常失望。一開始揀龍蝦時,店內男人已經話2 個人吾洗甘大隻龍蝦,話食龍蝦伊面已經飽,但我們就是為左食龍蝦面先來,所以寧願比貴啲都想滿足一下。但換來的係滿肚疑問:點解好似甘少肉?點解d肉新鮮檔會淋?點解個面無味只係這道龍蝦伊面,承惠$800最後,整體味道偏淡,我們亦叫左椒鹽鮮魷、扇貝⋯⋯😓😓一樣失望

只係這道龍蝦伊面,承惠$800