2018-04-29 2557 瀏覽
今日同朋友遊走中、上、西環之前上網見到關於餐廳嘅報導,食物相非常吸引,於是決定去食lunch位置唔算難搵,好近香港大學站店面同同一條街上嘅其他舖頭顯得有啲格格不入入咗舖頭見到張枱,上面擺咗好多張pamphlet,地上又擺咗啲招牌大字,(仲有男女廁)好有特色!樓梯落去先係用餐區用餐區貫徹返樓上嘅簡約設計,水泥牆身,木枱木櫈,但係唔同位置都擺放咗新鮮嘅滿天星同埋擺門口嘅嗰款小黃花簡約得來又好優雅我哋大約一點到餐廳,只有一枱客人侍應安排我哋坐低,發現啲木櫈每張都唔一樣~有啲有扶手,有啲無,大枱仲會係用bench,好鍾意呢個細節位睇得出店主傢私同擺設都非常用心!枱面已經放好餐單決定要扁意粉同埋貓耳粉然後睇埋甜品覺得白兔糖奶凍太吸引,於是點咗等餐嘅時候,越來越多客人,差唔多坐滿咁滯對餐廳唯一唔太滿意嘅係等餐時間有啲耐先來咗扁意粉,上枱嘅時候侍應有提醒小心個碟熱,服務細心賣相滿分,咖哩味香濃,無日本咖哩嘅甜味,但亦無印度咖哩嘅辣,只有香料味,但加上忌廉,非常creamy意粉入面埋藏嘅驚喜就係多粒蜆肉,味道同咖哩好夾擺面嘅芝麻脆餅,令成個意粉滑得來又有咬口,錦上添花試食咗朋友點嘅貓耳粉,個樣有啲似貝
位置唔算難搵,好近香港大學站

店面同同一條街上嘅其他舖頭顯得有啲格格不入
樓梯落去先係用餐區
簡約得來又好優雅
我哋大約一點到餐廳,只有一枱客人
侍應安排我哋坐低,發現啲木櫈每張都唔一樣~
睇得出店主傢私同擺設都非常用心!
枱面已經放好餐單
決定要扁意粉同埋貓耳粉
然後睇埋甜品
覺得白兔糖奶凍太吸引,於是點咗
等餐嘅時候,越來越多客人,差唔多坐滿咁滯
對餐廳唯一唔太滿意嘅係等餐時間有啲耐
先來咗扁意粉,上枱嘅時候侍應有提醒小心個碟熱,服務細心
蜆肉扁意粉
意粉入面埋藏嘅驚喜就係多粒蜆肉,味道同咖哩好夾
擺面嘅芝麻脆餅,令成個意粉滑得來又有咬口,錦上添花
貓耳粉
試食咗朋友點嘅貓耳粉,個樣有啲似貝殼粉,但大粒少少
呢個意粉無肉無海鮮,可作素菜選揀
個汁一樣creamy香滑
不但意粉好味,幾款蔬菜脆片都非常出色!
白兔糖奶凍
甜品係白兔糖奶凍,十分期待
不負眾望(其實只有兩個人),唔單止賣相好靚,味道極佳!
奶凍果然有白兔糖味(廢話),綿滑香濃
士多啤梨雪葩清新,蝶豆花啫喱就有啲神奇,因為本來就唔知蝶豆花咩味,但同奶凍都好配合
高水準餐廳!希望可以一直保持~
題外話/補充資料: 網上睇到餐廳係獨立樂隊「tfvsjs」(完全唔識讀隊band個名),所以喺餐廳聽到嘅音樂都好好聽!支持!加油!
2018-04-28
蜆肉扁意粉