2015-09-24 2393 瀏覽
今年的生日下午我請假半天,諗住去觀塘四圍行下去shopping,當然行街街之前先要醫下肚。行去東廣場睇下,就俾我發現了一間細細間的 Coffee Art,既然我又想飲下咖啡,於是就在出面等下位先。估唔到差唔多兩點鐘,返工人士理應都返緊辦公室,但呢間小 Cafe 都咁旺場,好彩我等左唔係好耐,就等到張靠牆梳化椅坐。呢度雖然好細,但環境都幾雅緻架,手寫在黑板上的 menu,字跡都幾靚幾整齊。呢度的套餐已經包指定的飲品,亦可以以半價購一杯咖啡,或者其他餐牌上的飲品。不過立體貓貓咖啡就沒有半價優惠了。首先叫個 Deluxe All Day Breakfast,賣 $68 而份量好豐富,有牛奶炒滑蛋、煙三文魚、英式肉腸、香草雜菌、蕃茄仔、雜菜沙律、蜜糖多士等,真係太開心了。牛奶炒滑蛋真係好軟滑,差唔多係入口即溶,而且都幾有蛋香。呢個價錢的 All Day Breakfast 居然有幾片煙三文魚,我覺得幾超值,塊肉厚厚地,味道少少鹹都幾香。沙律菜都幾新鮮,配上芝麻醬,酸甜的味道也很開胃。蕃茄仔是煮熟了,酸酸地都幾 juicy。多士烘得剛剛好,沒有不夠或太燶,以蜜糖代替了牛油,感覺很特別,上面的蜜糖

Deluxe All Day Breakfast
牛奶炒滑蛋真係好軟滑,差唔多係入口即溶,而且都幾有蛋香。
Deluxe All Day Breakfast - 牛奶炒滑蛋
Deluxe All Day Breakfast - 煙三文魚
多士烘得剛剛好,沒有不夠或太燶,以蜜糖代替了牛油,感覺很特別,上面的蜜糖份量適中,甜甜的味道都不錯。
Deluxe All Day Breakfast - 多士
既然難得來到,我梗係要立體貓貓 Cappuccino 啦。店主提醒說,立體咖啡需要多些時間做,所以要耐心等候,如果在午飯時間,店員未必趕得切做出來。

呢隻立體貓貓 Cappuccino,由許多奶泡沫做出來,造型好可愛呀。
Cappuccino (加立體貓圖案)
連身體都做得幾細緻喎~ 好像伏在咖啡上嘆緊,好梳乎~
Cappuccino (加立體貓圖案-背面)
立體貓貓梗係要相機食先,免得待得太久,貓型泡沫都塌下去了。

呢杯咖啡我並沒有下糖,上面的泡沫都幾綿滑,咖啡有少許苦味而不甜,都幾香醇。

原來在下午茶時間,一直都有客人來嘆杯咖啡,還有一些路過的上班族過來買咖啡,寧靜中又帶點熱鬧。雖然我在店內坐了一小時,但都沒有人會趕我走,今年的生日下午茶,感覺很好。
2015-08-27
生日
Deluxe All Day Breakfast
Cappuccino (加立體貓圖案)