餐廳: 陶源酒家
資訊:

餐廳: 陶源酒家
資訊:

2017-01-02 1857 瀏覽
舊有嘅陶園酒家前幾日去發現唔見咗,就改去第二間飲,今日有一個同事邀請我哋去飲茶,就叫我地喺東廣場嘅陶園酒家飲,我都係嗰陣時先知,原來搬咗去東廣場。要經過兩條自動扶手電梯先至可以到,我去到嘅時候剛好係1:15左右,門口已經有好多人喺度等緊位。幸好同事一早攞位,佢就大概一點鐘來到,九個人,大概等左2分鐘為就入到啦。呢度嘅裝修比起舊嗰度金碧輝煌,而且大廳四四方方,上面仲有一排好靚嘅水晶燈,一坐落去嘅感覺話俾我聽,呢度好適合擺酒。但坐耐咗個感覺係呢個樓底偏低咗少少。叉燒--個叉燒個整出來已經好靚,而且肥瘦剛好,食落去上面有陣蜜糖嘅甜味,仲有燒烤嘅香氣,鹹味剛好,好味。鮑汁鳳爪--不過不失,味道剛好。鳳爪炆到好淋,亦都好入味。涼拌秋葵--其他嘅地方做呢一味小菜都係會用川式嘅做法,會有醋,辣椒。呢度嘅秋葵反而幾特別,冰凍嘅秋葵加上日式嘅Wasabi加豉油,涼爽得來有點刺激。灌湯餃--呢度嘅灌湯餃反而冇咁好食,雖然裝出嚟嘅碗幾靚仔下,但係啲料就唔係好足,食落去淨係感覺到有蟹柳同埋一啲魚肚,湯嘅味道就偏淡。皮亦偏厚同太粉,唔係咁好食。其他蒸點屬正常,沒有特別好吃或不好吃的。整體嚟講都比之前嗰間好,但唯
鮑汁鳳爪--不過不失,味道剛好。鳳爪炆到好淋,亦都好入味。
其他蒸點屬正常,沒有特別好吃或不好吃的。整體嚟講都比之前嗰間好,但唯獨人手唔係太夠,要等耐d。