2017-07-16 311 瀏覽
今晚和舊同事敍舊, 約了去官塘的 玉桃軒 飯局, 因為近地鐡站, 又近 APM, 早到的同事 可以行行商場, 購購物, 一舉兩得。玉桃軒 裝修靚,  高貴典雅, 有大水晶吊燈,  環境光猛,  大廳設有四人方枱,  亦有六 ~ 十二人的大圓枱,  枱與枱之間, 空間寬落, 令人坐得舒服, 宴客或聚會最適合!   服務員招呼好, 安排座位後, 立即開茶及送來餐牌.  菜式選擇多, 不乏海鮮, 雞, 牛, 豬及素菜, 價錢中等.   可以單點小菜, 也有套餐可選.開胃小食是:  木耳, 好健康.我們五人決定單點小菜,  先來,原煲老火靚湯 $128- 有清熱的粟米, 紅蘿蔔, 廋肉, 湯品入口清甜, 好健康.  材料足.   六人份量,  湯渣也送上檯.京式片皮鴨 $188-  我們一檯有五人, 個個胃口也不錯, 所以决定叫烤鴨二食,  高興一下.  幸好今晚來到酒樓不算遲, 部長話仍有.服務員先把大大隻烤鴨送給我們看看,  另一位服務員又把伴料的青瓜, 京蔥, 京醬也送來,  包皮大大塊, 用蒸籠上檯保持温暖, 熱熱的每片也隔着油紙, 不会乾也不会硬.烤鴨外皮紅卜卜, 賣相滿分.   服
服務員招呼好, 安排座位後, 立即開茶及送來餐牌.
開胃小食是:  木耳, 好健康.
我們五人決定單點小菜,  先來,
原煲老火靚湯 $128-
京式片皮鴨 $188-
烤鴨外皮紅卜卜, 賣相滿分.   服務員在我們檯旁, 即場切鴨, 一片片好細心,  鴨肉保留做二食.
片皮鴨一大碟上檯了,  鴨皮烤得香, 好好味.
鴨皮已經去除皮下脂肪, 入口脆卜卜, 冇油膩.  加了配料及包皮, 入口勁正.
二食叧加 $72-
我們選了鴨鬆生菜包,    鴨鬆炒得香口, 加有蔥粒, 炸粉絲,  冬菇粒, 份量多, 調味好,
廚師把生菜細經揀選, 翠綠, 爽口, 不太大片, 包鴨鬆最適合.
窩窩地, 容易上手, 又容易入口.
秘製粉絲虎蝦煲 $148-
份量多, 足有六隻大蝦,  粉絲炒得好, 不會黏.
大蝦肉質優, 爽口彈牙.
瑤柱海皇雜菜煲 $88-
瑤柱份量多, 還有大蝦, 鮮魷, 草菇, 生菜, 西蘭花, 食材新鮮又足料.  伴湯味鮮甜.
秘製欖角醬燒骨 $88
欖角醬汁夠香又惹味, 上檯已聞到香氣, 燒骨肉質好, 煎得夠鑊氣, 入口鬆化, 不會鹹.
甜品:古法馬拉榚,紅豆沙,香芒布甸,柚子蜜蛋散
一個完整的晚飯, 少不了吃甜品, 我們五人各點自已喜好.
古法馬拉榚  夠熱又鬆, 入口不錯.
紅豆沙:    內有蓮子, 足料.
香芒布甸:  芒味清甜, 布甸滑口.
柚子蜜蛋散:  蛋散炸得鬆, 配上柚子蜜不太甜,  比傳統方法, 只放糖漿, 更好.
酒樓聚餐,  地方光猛, 座位闊落,  服務員又不停為我們加茶, 價錢合經濟原則, 真是精明之選.
歡樂時間過得快,  大家吃得開心又美味, 每人 $210-.  下次又再來.
  • 片皮鴨二食
  • 秘製欖角骨