2021-06-09 4539 瀏覽
"六三両"位於觀塘一座商廈內, 沒有顯著的招牌. 平日中午入座後, 接近12點45分已坐無虛席, 陸續還有人來等候. 室內以淺木色簡潔裝修, 枱與枱之間有段距離, 坐位闊落. 餐廳中央位置有自助斟水處, 不過杯水有層油浮面, 所以我也沒飲😑餐廳是用QR code電子落單, 不過店內接收網絡比較弱, 要用餐廳提供wi-fi功能比較好. 中午時段沒有午餐供應, 全是單點食品&飲品. 看看餐牌一碗牛肉麵價錢都偏貴$75-$98/碗🧐 若然另加一杯台式飲品$20-$35/杯. 一碗麵+一杯台式飲品已經要$95-$133.第一次光臨當然叫碗招牌牛肉麵試下, 牛肉麵分別有兩個湯底, 川味紅燒湯底&麻辣紅燒湯底, 兩者相差$5麻辣醬. 特別提醒大家這店可以免費加麵底, 大胃口者/男士們記住落單時要求加麵底😅半筋半肉麵配川味紅燒湯底湯底是清清的, 勝在不油膩, 味道不是太濃味. 牛腱質素好一般. 牛筋質素幾好, 夠淋. 麵條是粗粗的像烏冬般, 不過本人略嫌麵條煮得有點淋. 另外也要稱讚食物擺設算是不錯&得體, 碗內有A菜奉送😅牛筋牛肋條麵配麻辣紅燒湯底(加麵底) 牛筋質素幾好. 牛肋條有牛味, 不過煮

半筋半肉麵配川味紅燒湯底

牛筋牛肋條麵配麻辣紅燒湯底(加麵底)
牛筋質素幾好. 牛肋條有牛味, 不過煮得不夠淋. 麻辣湯底其實是有一匙羹麻辣醬放在餸麵上
牛筋牛肋條麵配麻辣紅燒湯底(加麵底)

另外叫了兩個小食-甜不辣&酥炸排骨
甜不辣, 這種食品本人覺得是一件炸咗的麵粉團, 有咬囗的東西, 配少少甜的醬. 另外酥炸排骨, 配少許椒鹽粉, 炸得有點乾, 但味道可以
甜不辣&酥炸排骨

整體覺得這間牛肉麵性價比偏低😕 若然餐廳午市供應午市套餐一碗麵/便當+一杯飲品, 這個價錢較為化算. 這餐廳是以現金結賬
2021-06-09