2021-01-13 1023 瀏覽
最近去左位於觀塘新開既喰樂 @kuuraku_sukiyaki ,呢間主打日式既壽喜燒同定食🍱 去到門口好驚喜哦~完全似日本地道好清雅既小館咁🎏 一入去,簡單的優雅,好靚🎎 日式屏風間隔住每張大枱,間隔出私人空間俾每一枱既客人可以更放心盡情談天,品嚐美食,另外亦有酒櫃放滿了唔同既清酒~睇得出有心思去擺裝飾呢..我地係食lunch set既,每個lunch set都包有三式前菜同甜品~ 我地點左:🍲關東壽喜燒鍋定食配白飯 - 日本A4和牛Shabu Shabu set with rice - Japanese A4 Wagyu碟和牛真係好靚! 壽喜燒鍋裡面已經放有唔同既菜、金菇、豆腐、蔥等等,壽喜燒既湯底其實就是甜豉油🥢另外亦有一碟三式前菜,包括肉丸同豆,仲有一碗生雞蛋俾你可以點蛋液來食呢! 先講講日本A4和牛,紋理好靚,放在鍋裡煮一煮再食,肉質細緻,好嫩,唔駛點醬都食到濃郁既肉味! 再點一點蛋液,增加層次感呢! 呢個真係唔錯!! 最後仲有一杯甜品,其實就係抹茶奶凍🍮,食落好香滑,濃濃既牛奶,賣相其實係就咁白色,所以係食落去先知原來係抹茶味! 好清香! 都係第一次食抹茶奶凍~呢個set真
🍲關東壽喜燒鍋定食配白飯 - 日本A4和牛
碟和牛真係好靚! 壽喜燒鍋裡面已經放有唔同既菜、金菇、豆腐、蔥等等,壽喜燒既湯底其實就是甜豉油🥢另外亦有一碟三式前菜,包括肉丸同豆,仲有一碗生雞蛋俾你可以點蛋液來食呢! 先講講日本A4和牛,紋理好靚,放在鍋裡煮一煮再食,肉質細緻,好嫩,唔駛點醬都食到濃郁既肉味! 再點一點蛋液,增加層次感呢! 呢個真係唔錯!! 最後仲有一杯甜品,其實就係抹茶奶凍🍮,食落好香滑,濃濃既牛奶,賣相其實係就咁白色,所以係食落去先知原來係抹茶味! 好清香! 都係第一次食抹茶奶凍~呢個set真係好正啊.
🍱 日式燒肉定食配白飯 - 日本A4和牛
Yakiniku set with rice - Japanese A4 Wagyu
呢個有驚喜哦!! 唔好睇佢就咁一碟燒和牛咁,食一件,哇入口即溶,超好味! 那陣油花,和肉香,完全不能抗拒🤩 超讚!!! 必須大推!! 然後原來仲有牛舌!! 好香!! 口感唔錯!! 配埋佢既燒汁,送飯食真係停唔到!配菜仲有kimchi🤩 呢款定食又係有一碟三式前菜同一杯抹茶奶凍~ 大滿足.
見到隔離枱點左個蒲燒鰻魚定食,好足料咁,堆到好高咁,下次試下先!呢度環境好舒服,位子好寬敞,環境清幽,員工態度都很nice哦! 都會細心講解食物! 不過呢度既位就比較少,當日下午來到都滿座,仲要一枱枱客走完仲繼續有,證明小店口碑好👍🏻 大家來觀塘覓食又多個選擇了
關東壽喜燒鍋定食配日本A4和牛
日式燒肉定食配日本A4和牛