喺繁囂嘅觀塘返工 包圍着我哋嘅都係茶餐廳同快餐店 想收工食一個有氣氛 有靚景 可以同三五己好好傾偈嘅地方 原來這麼遠 那麼近 就係位於海濱既ulivo 意大利餐廳 🇮🇹🍽️💚意大利雜莓沙律伴草莓醋汁 $108五顏六色嘅雜莓配上種類繁多嘅沙律菜 拼湊出一幅美麗而又營養豐富嘅圖畫🥗 紅莓通常都好酸 但係佢呢隻意大利進口紅莓又甜又多汁 配埋草莓醋汁同新鮮士多啤梨果肉 酸甜又開胃🍓💛新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王 $168香軟綿密嘅布拉搭芝士🧀 係由鮮奶輕微發酵製成 保留到牛奶味之餘 佢半固體嘅質感 一啖咬落去會爆餡 parma ham 極高質 雪花紋唔會太鹹 完全無渣 🥓💛香腸意大利辣醬貓耳麵 $188未食之前我估貓耳麵係類似貝殼粉或者其他pasta 嘅質地🐱 但係原來我估錯晒 佢係好煙韌 口感似年糕 辣醬偏辣 有蕃茄味 再將意大利香腸切段 又惹味又香口 🍅🌶️💚加拿大豬鞍配巴馬火腿 $258豬鞍軟嫩而有肉汁 相信係先慢煮烹調 然後底面貼上parma ham 黎煎 肉汁互相混和 做到外脆內軟 味道豐富 配菜嘅BB蘿蔔清甜美味 🐖💛柑橘奶黃醬千層酥 $128千層酥好薄好脆 要小心輕輕力 再點上

💚意大利雜莓沙律伴草莓醋汁 $108

💛新鮮布拉塔芝士配意大利巴馬火腿王 $168

💛香腸意大利辣醬貓耳麵 $188

💚加拿大豬鞍配巴馬火腿 $258

💛柑橘奶黃醬千層酥 $128
千層酥好薄好脆 要小心輕輕力 再點上柑橘味嘅cream 味道清新 甜道適中 甜而不膩 🍊😋

🍽️Ulivo Italian Restaurant & Bar (觀塘)
📍觀塘海濱道77號海濱匯1樓9-10號舖
2023-10-13