2022-09-24 475 瀏覽
終於都0+3啦,不過我仲未飛得去台灣,今日唯有喺公司附近搵吓台灣嘢食啦。喺觀塘工業中心第四期搵到一間文青打卡Cafe,又真係幾有台灣風味。入邊個layout同裝修都幾舒服,啱晒文青打卡!❣️不過同同事都有啲肚餓,叫完嘢食先打卡,試吓啲台灣菜得唔得先。佢哋都有好多款lunch set,而且可以用優惠價加小食,都算係打工仔恩物。台式金牌高根牛肉麵 (💰$82) 配涼拌小食呢個高根牛肉麵啲牛肉都算厚切,牛肉本身係靚牛,又煮得夠淋,而且入味,絕對值得再嚟食過!個麵亦都好掛汁,夠晒香濃,推介。鹽酥雞排台式香菇肉燥 (💰$77) 配涼拌小食鍾意食炸雞嘅我覺得呢個鹽酥雞扒非常之唔錯,因為炸得剛剛好,外面脆之餘入邊夠Juicy!而調味粉亦都唔會過多,唔會鹹得滯,滿分!而珍珠米亦都夠晒口感,一個字「正」!柚子蜜 (凍, 14oz, 冰量固定 ) (Set)檸檬蜜 (熱, 12oz, 不再加糖) (Set)跟午餐仲有一杯嘢飲,仲要唔細杯,真係幾抵食。甜度本身廚師都校到啱啱好,唔改任何嘢都OK,唔會甜得滯。寶島蛋餅 - 肉鬆  (💰$58)食台灣嘢又點少得蛋餅,今次揀咗肉鬆。個蛋餅皮夠晒鬆軟,而且個蛋餅即叫即
入邊個layout同裝修都幾舒服,啱晒文青打卡!❣️

台式金牌高根牛肉麵
台式金牌高根牛肉麵 (💰$82) 配涼拌小食
鹽酥雞排台式香菇肉燥 (💰$77) 配涼拌小食
柚子蜜, 檸檬蜜
柚子蜜 (凍, 14oz, 冰量固定 ) (Set)
檸檬蜜 (熱, 12oz, 不再加糖) (Set)
寶島肉鬆蛋餅
寶島蛋餅 - 肉鬆  (💰$58)
食台灣嘢又點少得蛋餅,今次揀咗肉鬆。個蛋餅皮夠晒鬆軟,而且個蛋餅即叫即整,所以入邊嗰啲肉鬆唔會淋晒,加埋少少醬汁,唔錯唔錯。

除咗嘢食好味之外,店員亦都好有禮貌,好細心咁介紹特色美食,真係有啲去咗台灣嘅感覺。裝修亦都好有台灣Cafe風味,而且好乾淨,疫情之下都食得放心。就算唔係食嘢,上嚟飲嘢打卡都唔錯,佢哋都有成版飲品可以揀。
2022-09-22
2 分鐘 (堂食)
台式金牌高根牛肉麵
柚子蜜, 檸檬蜜