2022-09-18
週末約咗舊同事食lunch,係觀塘工廈搵到一間未試過嘅Cafe☕️,所以就一齊試下。新開張期間人流唔多,暫時都未有入座時限🕑,我地坐左接近兩個鐘❣️店內嘅水泥牆上掛滿大大小小嘅插畫,全部來自日本藝術家奈良美智👨🏻🎨,為呢個午餐增添文化氣息,好似去左睇展覽咁🤩 枱櫈以黑、啡色配搭,有種懷舊嘅酸枝傢俬味道🪑§炸物拼盤🍱 ($62) 有日式吉烈炸蠔、脆辣炸雞、紫薯餅各兩件,啱啱好係2️⃣人份量炸物都係即叫即整,每件份量十足,熱騰騰好好食😋最特別係紫薯餅中間夾住栗子,秋天食啱哂季節🍂炸蠔同炸雞都好大隻,炸雞🍗仲好滑添蛋黃柚子醬好清新✨,酸酸甜甜,另外仲有醃酸瓜開胃一下§西班牙黑毛豬肉眼扒🐖 ($158)呢個好推介比男生🙋🏻♂️,黑毛豬起碼有2️⃣吋咁高身,淨係切開都考啲力氣💪🏻、咬落好有口感,男仔食一定好滿足頂層有香噴噴嘅蒜香牛油醬,同黑毛豬夾出鹹香,又唔會好膩,旁邊有少少肥羔帶出甘香💫什菜有牛油🧈煮過都好有誠意❣️§榛子朱古力法式班戟配士多啤梨雪糕 ($82)因為當日冇哂士多啤梨🍓,所以生果轉為藍莓🫐班戟質地帶點煙韌,裡面有濃郁嘅朱古力醬🍫,夾雜着花生碎,食落好香士多啤梨味雪糕好香好滑,甜中帶酸。藍莓就
§炸物拼盤🍱 ($62)
炸物都係即叫即整,每件份量十足,熱騰騰好好食😋
最特別係紫薯餅中間夾住栗子,秋天食啱哂季節🍂
炸蠔同炸雞都好大隻,炸雞🍗仲好滑添
蛋黃柚子醬好清新✨,酸酸甜甜,另外仲有醃酸瓜開胃一下
§西班牙黑毛豬肉眼扒🐖 ($158)
什菜有牛油🧈煮過都好有誠意❣️
§榛子朱古力法式班戟配士多啤梨雪糕 ($82)
因為當日冇哂士多啤梨🍓,所以生果轉為藍莓🫐
士多啤梨味雪糕好香好滑,甜中帶酸。藍莓就偏酸😖
拿鐵 ($44)
啡味香濃,厚度適中,拉花都好靚🤩
綠茶拿鐵🍵 ($46)
朋友話味道都唔錯,綠茶好濃郁,多茶少奶👍🏻