招聘中
應徵
$15,000-$18,000
月薪
2020-12-18 567 瀏覽
近呢幾次去海之戀Donki買野時都總會發現商場又多左新餐廳🍴,早幾日去買完野🛍打算食埋個lunch先離開荃灣西,見到3樓居然開左呢間西餐廳,之前係科學園試過佢地既下午茶餐都唔錯,就決定試下佢地lunch既質素係如何🧐.餐廳既設計同色調都幾令人覺得溫暖,紅色石磚牆、拱形窗戶同酒吧區帶有幾分外國風除左室內座位🪑,呢度同科學園分店同樣有露天雅座,更勝一籌既係呢度可以望到青馬大橋海景🌉,可惜當日我地去到室外座位已滿🈵️就無緣坐到😣.個人認為呢度假日lunch set既價錢都算係幾親民同抵食,包埋餐湯🥣同飲品☕️既最平55蚊就有交易 (未計加一),選擇更加係由A去到X有成24個咁多,只差Y同Z就唱到首字母歌🎶出黎🤣******************************✨忌廉龍蝦湯🥣由於當日餐湯係蕃茄湯🍅聽落唔太吸引,我地就揀左要忌廉龍蝦湯🦞龍蝦湯都幾杰身,味道濃郁得黎仲頗鮮味,見到湯內有少許蝦肉碎同蝦油,令人感覺真材實料👍🏻 不過如果伴湯既多士可以厚片d就更加好😅-✨廚師沙律🥗 (套餐追加 +$8)加8蚊既沙律菜有塊煙三文魚🐟係上面都算係幾抵食架啦👌🏻 可惜呢份沙律以蔬菜🥬為主,感覺就單一左d

✨忌廉龍蝦湯🥣

廚師沙律🥗 (套餐追加 +$8)
加8蚊既沙律菜有塊煙三文魚🐟係上面都算係幾抵食架啦👌🏻 可惜呢份沙律以蔬菜🥬為主,感覺就單一左d🤔

✨香煎牛柳配紅酒燒汁意粉🍝 ($83)
牛柳🐮可以揀5 / 7成熟,當日我地就揀左前者,切開🔪後見到入面係鮮嫩既粉紅色,入口嫩滑亦無乜肉筋同脂肪,質素算唔錯😋 唯一挑剔既係擺盤未夠美觀,難免令人感覺似係茶餐廳既風格🙈

✨雙層檸檬烤雞拼香辣炸雞芝士漢堡配薯條🍔🍟 ($73)
呢款漢堡有兩款唔同味道同製法既雞扒🐔,烤雞帶有檸檬🍋香味,而炸雞🍗就帶有幾分孜然味

係有比較之下個人鐘意炸雞多d,食落外脆內軟比烤雞更加juicy,加埋孜然既味道就更為惹味😋 比較可惜既係麵包稍為普通,食落無乜味道😕
至於波浪形薯條🍟係新鮮炸起但就唔算特別,整體黎講呢份漢堡算係中規中矩👌🏻
✨士多啤梨雪葩🍹 (跟餐價$24)
係飲品menu見到幾款特飲既照片感覺幾吸引,套餐轉配可以平10蚊就點左其中兩杯黎試🤗

特飲既基底係梳打,杯底有d士多啤梨醬🍓同唔少石榴果肉,有口感之餘味道仲帶點微酸,飲落都幾開胃😋
而主角係粒士多啤梨冰🍓,雪藏前應該係加左d忌廉係裡面,咬落去甜甜酸酸頗有新意;美中不足既係冰度🧊固定左無得少冰,冰塊撈起後飲品只有半杯😣
✨芒果百香果青檸特飲🍹 (跟餐價$26)
由於呢杯特飲有唔少百香果果籽,飲起上黎係另一種酸甜感☺️ 百香果同青檸既味道甚為突出,反而芒果🥭味就唔太明顯🤨
飲緊既時候感覺似係以前係台灣cafe所飲過既味道,清新天然非糖漿既死甜,夠晒貨真價實👍🏻
剛坐低時見到隔離枱食緊蛋糕🍰已經心郁郁想試架啦,食完之後餐廳主管埋黎執枱時問我地要唔要叫件自家製芝士蛋糕或者心太軟黎食💁🏻‍♂️,一問先知有藍莓/檸檬🍋/特濃朱古力🍫/冧酒提子🍇/聖誕花式凍餅🎄咁多款口味,實在令人難以拒絕話唔洗😆 較為可惜既係當時見到隔離枱所食既阿華田脆脆口味已經賣晒😣
✨ 檸檬芝士餅🍋🍰 (套餐追加 +$12)
有別於一般餐廳食到既味道,呢款檸檬芝士餅既檸檬味🍋平衡,唔會過甜或過酸,餅面更有檸檬醬唧花同檸檬絲,令味道更加清爽

芝士同餅底係5:5比例,口感幼滑同時亦非常酥脆,食完都唔會令人覺得有膩滯感😋
✨ 冧酒提子餅🍇🍰 (套餐追加 +$12)
呢款凍餅相比上一款creamy得多,餅底亦較為薄身同無咁脆,完全係傳統芝士蛋糕既口感👅
冧酒既味道突出,隱約食到芝士既奶香味,加埋有幾粒提子乾🍇,口感同味道唔會過分單調🤗
個人認為兩款凍餅都各有特色而且仲係意想不到既出色,12蚊就食到一件真心覺得非常抵食👍🏻
👧🏻人均消費:$120 (另+10%服務費)
😋味道指數:3.5/5
💰抵食指數:3.8/5
🪑環境指數:3.8/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍WM Café & Bar
地址:荃灣大河道100號海之戀商場3樓3094號舖
⏰營業時間:11:00–22:00 (Mon–Thu);
11:00–23:00 (Fri–Sun)
(📍大埔、馬鞍山、科學園亦有分店,營業時間有所不同)