2014-07-29 1110 瀏覽
是日同媽媽周圍覓食, 午餐食完吉列豬, 再特登入元朗食榴槤, 然後探一探朋友食下老婆餅, 話咁快已經7點喇, 係時候為晚餐打算一下 無點樣刻意查有咩好野食, 而且我地由午餐起已經食左好多野, 呢個時候只係想食返清少少, 免得夜晚肚餓者, 咁岩行過好到底, 見佢食雲吞麵, 應該幾清淡岩晒我地, 而且門口又擺左生麵係度賣(覺得食肆做到可以賣麵應該唔錯既 ), 所以就入去試下喇!呢度裝修好舊式, 有種冰室懷舊感, 餐牌都係好簡單, 有大約10款唔同餸既湯麵或者撈麵, 都係D傳統口味: 雲吞, 水餃, 牛腩...  有名既好似係蝦子撈麵, 不過我對蝦子感覺一般, 都係食返雲吞啦叫左枝可樂解渴, 連汽水都係玻璃瓶, 果然好傳統! 而玻璃瓶既可樂又真係好飲D!我揀左食雲吞撈麵, 4粒別緻的雲吞放係碟邊, 麵上有蠔油...  其實我一向唔太中意食生麵, 覺得個質感怪怪又有鹼水味...  今次呢個麵就真係有特別! 首先真係無鹼水味啦, 唔洗點醋都可以, 反而今次食唔到鹼水好似有D奇怪咁而且個麵好煙韌, 要咬比較長時間先斷~  雲吞皮薄餡靚, 又夠滑, 係有少少咸, 不過都好食!媽媽叫左碗水餃麵,

), 所以就入去試下喇!
雲吞撈麵
水餃麵
媽媽叫左碗水餃麵, 其實我成日都唔明點解水餃係長形?!  隔離枱就覺得水餃好食d, 我就覺得差唔多啦, 水餃入面多餡D, 有木耳口感爽D, 都係皮薄夠滑~

呢間麵家都算唔錯, 麵無鹼味又彈牙, 有機會可以再食!
2014-07-27