2020-11-21 348 瀏覽
今日黎到深水埗行逛決定去試下白布烏冬 見前排好多地方都有推介佢 一於去試下等咗陣位 好快就入得去 門口見到鋪頭淨係收Cash 大家要留意喇鋪頭闊落 日式簡潔裝修 乾淨企理 坐低放好袋係櫈下面既籃仔 待應就俾咗我哋一人一杯熱茶 相當貼心摸住熱茶底研究下嗌啲咩好 餐牌有四頁 中日雙語 都係食白布烏冬 有熱/凍沾麵版 或者湯麵版同朋友各自嗌咗唔同既野 我嗌咗有星星推介既溫系雞肉入沾白布烏冬($86) 朋友嗌咗雞肉入熱湯白布烏冬($86)我個沾麵版熱白布烏冬黎到 賣相相當吸引 黎食之前有睇過食評話沾麵底太甜 白布烏冬成塊布咁好難夾 食落會失儀態 所以食之前都好有心理準備食落個沾麵底係真係偏甜既 但可以接受 話哂配大塊白布烏冬本身冇味 所以拉番個平衡 沾麵底似甜豉油湯 加大蔥、雞肉、蕃茄同茄子(茄子好好味) 食完味道都好滿意 除咗沾麵底比我想像中稀之外經過論盡咁食呢幾塊白布烏冬之後 發現將佢放入沾麵底之後用匙羹幫手將佢接2下 似春卷形咁係最易食 仲可以烏冬同沾麵底一齊食添 Perfect呀小嚐咗朋友既熱湯湯底 同樣係配雞肉 食落朋友既甜豉油湯多咗一份雞肉既香味 比較濃郁整體上都好好味同好新奇 係

整體上都好好味同好新奇 係個特別既體驗 但佢都真係係同區黎講算好貴 所以新屎坑試完表示食一次就夠了