2021-11-11
好耐冇去西貢chill 下,今次我哋就冇直入西貢市中心,而係喺中途嘅白沙灣酒店享受一個豐富嘅午餐。😎酒店臨近白沙灣,坐喺窗邊位,望住美麗嘅海景及眾多嘅遊艇,真係好舒適,好放鬆~😚🌟精選午市廚師發板套餐($780)🔸沙律沙律菜十分新鮮爽口,黑醋汁足夠,好開胃。😜🔸前菜3點旨煮蝦十分鮮味彈牙,沾上蛋黃醋,味就更香啦。😌三文魚南蠻漬醃得十分入味,煮得十分軟腍,醃上洋蔥及紅蘿蔔,味道更鮮味,層次亦更豐富。😉最鐘意係第三款核桃小女子,原來小女子係一款魚類,醃得好好,味道鹹中帶甜,完全唔腥,炸過後,咬落十分有嚼勁,加上核桃一咬即可既口感,好酥脆爽口,就好似食緊零食!🤤🔸旬の刺身2點第一次試鮟鱇魚肝,好特別既體會,魚肝十分細滑軟腍,入口即化,味道酸酸地,完全唔腥。而我地最愛既拖羅就更正啦,質感非常軟身滑嫩,油脂味香,入口即溶,好幸福!🥰🔸燒き物燒金雕魚淨係外貌已經好加分!燒過後,魚鱗能形造出立鱗既效果,好啱打卡。放入口中,能食出魚既鮮味之餘,仲食到魚鱗香脆既口感,每一下咀嚼,都聽到咬魚鱗既「索索」聲,好特別😙而附上的多款漬物亦好出色,最鐘意係極鮮甜既日本蕃茄!😉🔸壽司6貫有劍魚、深海池魚、金目鯛、昆
🌟精選午市廚師發板套餐($780)
🔸沙律
沙律菜十分新鮮爽口,黑醋汁足夠,好開胃。😜
🔸前菜3點
🔸旬の刺身2點
🔸燒き物
🔸壽司6貫
有劍魚、深海池魚、金目鯛、昆布海膽、白蝦及草漬青魚6款,有啲配搭都幾新穎,真係第一次見。劍魚鮮味出,深海池魚油脂味香,金目鯛有嚼勁、昆布海膽味道鹹香,而草漬青魚就味道較清。😋
🔸湯
味噌湯味道濃郁,鹹中帶甘。😆
🔸甜品
最後奉上柚子雪葩甜品,酸酸甜甜,好正!😙
🌟A4和牛壽喜鍋($450)
呢個Set 包前菜、野菜沙律、溫泉蛋、A4和牛壽喜鍋、白飯、味噌湯、漬物及甜品。溫泉蛋蛋味濃郁,口感滑嫩。而壽喜燒鍋就係成個lunch set既精粹!😍A4和牛十分高質,煮得半熟,質感剛剛好,極之嫩滑,配上日本廣島蛋汁,濕嫩濃郁既蛋味配上鮮甜既壽喜燒牛,超正!🤩鍋內仲有多款索昆鮮甜壽喜燒湯汁既配菜,包括蛙蛙菜、金菇、豆腐及粉絲等,好豐富!🤓
🌟大塚園特上煎茶($58/人)
呢間餐廳堅持用白神山地之水作為製作料理用既水,能帶出食物原有既鮮味。而呢個煎茶亦唔例外,比起平日飲開既煎茶味道更清香更鮮甜。店員仲會主動走來幫特地加水添~🥰