2021-11-13 1143 瀏覽
踏入初冬,呢幾日開始有寒意,又係食煲仔飯嘅時候啦!個人非常喜歡食煲仔飯,皆因凍冰冰時,每一口暖笠笠嘅飯真係溫暖到身心☀️。「嚐囍」喺煲仔飯界係人氣王之一,連續兩年獲得米芝蓮推介,主打炭烤煲仔飯,據聞長期滿座要排隊,所以今次第一次試,已經做定哂功課,6點前到咗入座,入座後鋪頭員工都有講:「6點後就無位㗎啦!」果然,6點鬆啲就全場滿座,門口仲有人開始等緊,非常旺。而鋪頭裝修同一般舊式茶樓差唔多,燈光非常光猛,枱與枱之間距離都相當足夠。餐牌選擇好多,分別叫咗三個煲仔飯同三個小菜,煲仔飯方面等咗大約30分鐘至45分鐘左右,其實三個煲仔飯係喺配料上有所唔同,最緊要嘅「飯」,水準係差唔多,同樣係粒粒分明,而且無過硬嘅情況出現,煲底飯焦亦係非常完美,可以成塊起,帶金黃之餘亦好脆口,豉油亦唔會過咸偏甜。🔹臘味排骨飯($𝟗𝟎):個人而言,覺得有臘味嘅煲仔飯相對其他配料嘅煲仔飯一定係更美味,因為夠哂香,呢度都唔例外,臘腸味道濃郁,軟硬適中,飯粒會帶有臘腸嘅油香味,更香口更惹味,連埋無敵飯焦,必叫👍🏻🔹鹹鮮魚(馬友)肉餅飯($𝟗𝟔):雖然肉餅蒸得啱啱好熟度,唔會過嚡,但肉味唔重之餘,馬友味亦比較淡,成煲飯比較

煲仔飯飯焦

🔹臘味排骨飯($𝟗𝟎):
臘味排骨飯

🔹鹹鮮魚(馬友)肉餅飯($𝟗𝟔):
雖然肉餅蒸得啱啱好熟度,唔會過嚡,但肉味唔重之餘,馬友味亦比較淡,成煲飯比較淡而無味,而中間位置亦比較濕潤。
鹹鮮魚(馬友)肉餅飯

🔹白鱔滑雞飯($𝟗𝟎):
係呢間鋪頭嘅人氣煲仔飯之一,個人覺得啲雞夠嫩滑,雞味幾濃,但白鱔唔夠新鮮,有啲「梅」,厚肉但係唔彈牙,而且無鱔味,係有啲失望。
白鱔滑雞飯

🔹椒鹽九肚魚($𝟖𝟓):
相當出色,炸粉好薄,脆得嚟蒜香味重,裡面嘅魚肉好滑溜,大大舊之餘唔會一夾就斷,食到停唔到口。
椒鹽九肚魚

🔹黃金酥炸生蠔($𝟏𝟕𝟖):
有啲辣椒同埋炸蒜做調味,外皮好酥脆,裡面嘅蠔肉好濕潤,一咬落去就有汁水,唔會炸到好乾身,亦好味。

🔹梅菜扣肉煲($𝟖𝟖):
梅菜偏咸,扣肉嘅肥肉好大舊,而且成個煲都好多汁,送飯一流,就咁食就會非常漏。
梅菜扣肉煲

當日離開時大約都係7點20分左右,門口已經滿佈人龍,所以如果要嚟建議6點前嚟到入座或有心理準備要等一段時間,同埋要留意返佢嘅煲仔飯係晚上6點後先開始供應。呢度嘅臘味煲仔飯絕對係好高質,其他配料嘅就可以更好,而且幾款小菜都幾好食,所以會有下次。

2021-11-09
臘味排骨飯
椒鹽九肚魚
黃金酥炸生蠔
  • 臘味排骨飯,椒鹽九肚魚,黃金酥炸生蠔