2021-06-10 1141 瀏覽
環球疫情未散, 我們乖乖的留在香港不去外遊.   想起西班牙地道菜, 立即約老友去吃個晚餐.  近近地去上環站附近的   Sabor Spanish Touch Private Kitchen   這裡充滿西班牙氣氛, 有私房菜的環境.老友急不及待做點餐.  Tomato Garlic Toast  蕃茄蒜蓉多士首先來客多士, 很鬆脆,  塗上蕃茄醬, 酸甜的味道好開胃, 真係比起牛油更好食. 吃些薯仔粒沙律更爽.Ham & Potato Tortilla   西班牙火腿薯仔旦餅 好像一個細 Pizza,  但好厚身, 熱熱的送上台, 烘得香.伴有兩款醬, 蕃茄和蒜蓉汁,  可以自選口味.  旦餅用上西班牙火腿,   鹹鹹香香,  我們很久沒有食了, 真滋味.        切成八塊, 慢慢食.  這個西班牙地道菜醫肚最好.Chorizo Fidio  西班牙麵西班牙麵  -  比中式炒米粉更吸引.  金黃色的調味汁, 把西班牙麵烘得香, 放入西班牙香腸及大豆, 健康好味之選.    配上西班牙喜用的蒜頭忌廉醬, 真好食.西班牙麵入口美味, 稔滑而不油.  更有蒜香,  足西班牙風格

老友急不及待做點餐.
Tomato Garlic Toast  蕃茄蒜蓉多士
吃些薯仔粒沙律更爽.
Ham & Potato Tortilla   西班牙火腿旦餅
伴有兩款醬, 蕃茄和蒜蓉汁,  可以自選口味.

切成八塊, 慢慢食.  這個西班牙地道菜醫肚最好.
Chorizo Fidio  西班牙麵
西班牙麵  -  比中式炒米粉更吸引.
配上西班牙喜用的蒜頭忌廉醬, 真好食.
西班牙麵入口美味, 稔滑而不油.  更有蒜香,  足西班牙風格.
食西班牙餐, 必定叫個西班牙招牌甜品  Homemade Egg Flan with Citnes Strawberry Sauce
這個甜品做得別緻漂亮, 賣相吸引, 士多啤梨叠得好看.
蛋白甜餅,  配上士多啤梨醬, 香滑不太甜,  夠可口.  入口清香軟綿,   士多啤梨味濃.
Crema Catalana  加泰隆尼亞奶油.  也是西班牙名點.
顏色金黃, 像焦糖燉蛋,
玻璃流紗片是用脆糖制成,  甜甜地又有薄脆感, 底下是流心漿, 質感濕潤, 口感超滑.
今個晚餐是地道菜,  好有西班牙特式, 好滋味.
  • Ham & Potato Tortilla
  • Chorizo Fidio