2016-01-09 379 瀏覽
是晚OT >.< 收左工之後同Raymond行完黃金就想搵個地方食糖水,估唔到10點既深水埗都幾靜,我地行行下比個粉紅色牌吸引左,咁岩又係食糖水既,就入去試下啦!餐牌都幾多野揀,我見呢排凍凍地,咁叫左個熱野食,Raymond就嗌個凍野。我叫左「椰皇燉鮮奶湯丸」,我問個店員係咩湯丸,咁岩係芝麻喎!岩晒我,我最愛!黎到未食已經聞到一陣椰子香味,好香!我見個椰子咁細個仲諗住:「屎啦,一定唔夠食!」但係食落點知仲好大個喎!個椰皇面仲有D西米露,幾特別!先試一口燉鮮奶,鮮奶好滑,奶味好重,奶香濃郁,口感亦都好好,D奶煲得岩岩好,又唔會太老,好味!之後就試下粒湯丸,湯丸一向代表團圓,我老婆都間唔中會整,所以我一向都中意食,D湯丸幾好味,D芝麻餡雖然未致於湧出黎,但係咬左一半都充滿左芝麻香係口入面,而且個皮好薄,唔會粉多過芝麻,咬落仲煙煙韌韌咁!正!最最最令我欣賞就係食晒D湯丸同燉鮮奶之後我以為that’s all,個椰子應該都係裝飾,點知!原來仲有椰肉食!椰肉白白地,好新鮮,食落仲好鮮甜,而且好香!不過就只有椰肉,無椰汁(可能已經融入燉鮮奶中)。Raymond叫左個「金色西米露」,
椰皇燉鮮奶湯丸
Raymond叫左個「金色西米露」,我都偷食左少少!呢個西米露主要食材都係芒果,但係好豐富,我地以為都係得3﹑4片芒果,仲知係多到可以cover成個碗!唔厄人喎!
碗面黑黑地既係「方果」,食落都煙煙韌韌,仲有陣咖啡味,估唔到同芒果汁又咁夾喎!(我都係第一次食方果),芒果肉偏熟,但係我就係中意食熟d,生既有時候唔夠味,芒果夠甜(有d好酸我好怕),芒果肉爽口,口感軟綿綿,但係佢又唔係散開,果肉都夠結實,芒果汁都好甜,我下次都可以試下呢個!
金色西米露
好搞笑我地食食下見到有個角落食放晒d道具比客人影相,我老婆最愛…可以介紹佢同d姐妹黎又玩又食!
題外話/補充資料: 建議可以早少少去,間店好多人幫襯,都要等15分鐘~
2015-12-18
$40 (宵夜)