餐廳: 嘉興餐廳
資訊:

2023-04-15 805 瀏覽
呢間茶記,喺10多年前經常來往西環嘅時候,就已經喺度,鋪位細細,但都幾多人幫襯嘅。10年後,終於搬來呢頭居住,佢依然喺度,依然咁多人幫襯,餐廳嘅裝修,冇乜點變,坐位依然咁迫,食物依然咁平。我比較喜歡食佢哋嘅特餐(即係常餐),一方面係平,另一方面係比其他嘅茶餐廳好好味(除咗個公仔麵)。今次我食佢嘅櫻花豬柳公仔麵。櫻花豬柳煎過好香,份量好多,亦都少少腍,老人家都𡁻得。公仔麵就用茶餐廳用開既頂好麵,但佢哋未免煮得過太過淋,索晒湯嘅水,公仔麵要減分。佢哋嘅牛油豬好食,好脆,炒蛋同火腿都係算得上中上水平。整體而言,佢哋嘅常餐,質素係中上,價錢係平民,絕對係可以「返啅之選」。留意到好多食評,都批評呢間食肆,我想講,可能因為呢間茶餐廳係家庭式經營,老闆同老闆娘都好似唔太志在搵錢咁,所以呢服務態度就唔似得出面街嘅茶餐廳咁殷勤。另外呢,由於佢係用半開放式廚房嘅設計,油煙就好多,嬸嬸又經常要拖地,搞到佢個地下跣到可以溜冰咁!呢樣嘢呢,可能茶餐廳就真係要留意吓啦。最後還有一個抵讚嘅地方,可能因鄰近電車廠,佢夜晚開到12點,絕對係夜鬼福音。

佢哋嘅牛油豬好食,好脆,炒蛋同火腿都係算得上中上水平。

櫻花豬柳公仔麵
櫻花豬柳公仔麵