2021-08-26 31 瀏覽
近排天氣甘熱真係好冇心情開火煮飯,所以買燒味加餸成為夏天常見菜式。陶園燒臘飯店位於佐敦站附近,最岩我放工順路買返屋企慢慢嘆!脆皮燒乳豬因為冇晒燒鵝所以叫左燒乳豬食,佢燒乳豬都唔輸洩嫁!皮脆卜卜,而且肉厚食落鬆化,佢外皮有少少似西式燒豬過款皮,食落會更薄更脆身,點乳豬醬甜甜地送飯一流!秘製叉燒食叉燒最怕係乾爭爭嘅瘦叉,所以我特登叫左肥叉。肥叉d肥肉真係好滑嫩,而且叉燒調味得岩岩好唔會過咸!佢呢度做好多街坊生意,除左外賣燒味仲有少少位做埋堂食單雙拼燒味飯真係好抵食。除左燒味,見佢仲有賣滷水,而且價錢都唔貴真係好多選擇,但最出名都係秘製荔枝柴脆皮燒鵝,好可惜佢今日賣晒,下次一定會再encore!

脆皮燒乳豬

秘製叉燒