2018-04-25 5984 瀏覽
放假當然要同朋友聚舊,所以一同四行與友人尋找好野食。先到尖沙咀行下街順便尋覓一下好野食。四位都係食海鮮之人所以就朝住依一個方向進發。有一位朋友推介位於尖沙咀厚福街The Captain’s House!一於試下咩料。環境舒適優美不在話下,坐得舒適先可以食得出色。首先店員為我地慢慢作推介,我地就點左四種不同國家品種既生蠔。分別有A.M. Imperial,Garina,Huitre Special,Gillardeau.四種入面有海水較重,有較肥美,有較淡,有爽口,四種再上不同既醬汁,有幸食到簡直係幸福。當然仲有不可缺少既熱船長海鮮拼盤,四人選擇左五種海鮮。八瓜魚仔,青口,翡翠螺,蜆,扇貝。而係醬汁方面就係帶少少酸又夾住蒜味既卡彊蒜蓉汁。拼盤幾特別係用一個膠袋外面再用一個網包住。然後店員就不地shake,將食物搖到全部都就醬汁包圍住。果然係專食海鮮既店。五種不同既海鮮配上醬汁,再食落口,個種口感係口入面爆發出黎。簡直係絕配。煮熟既程度剛好,出到黎再用醬汁既餘溫令熟度提高,令到食物唔會有過火位既口感。再配埋蒜蓉包去浸落d醬到又另一種食法!!食得太多海鮮當然要食返個菜平衡一下。一個簡單嘅忌廉
一於試下咩料。
環境舒適優美不在話下,坐得舒適先可以食得出色。

首先店員為我地慢慢作推介,
Oyster

再配埋蒜蓉包去浸落d醬到又另一種食法!!
Seafood Platter B
Garlic Bread

食得太多海鮮當然要食返個菜平衡一下。一個簡單嘅忌廉汁菠菜與別不同。將汁唔會太杰令到人估唔到菠菜同忌廉汁係想不到嘅match。
Creamy Spinach

再嚟一個熟嘅蠔,芝士鋪面加上有少少海鹽再配上檸檬汁食落有另一番風味。
Oyster

檸檬汁青口,酸酸嘅感覺令人有開胃又可以食多幾度菜。又係另一種特別嘅煮法同海鮮拼盤一樣都係咁特別而且一樣都係咁新鮮。
Sauteed Fresh Mussels

雜菜雞卷,用上特別嘅醬汁去煮,雞卷熟嘅程度去到八成可以保持幼嫩10分難得。
Grill Chicken Roll

而係飲品方面都係十分之出色,包括Fruit punch, Blue ocean,Peach on the beach,mango smoothies!全部都係各有特色各有不同。真心覺得朋友冇介紹錯值得一試
飲品
2018-01-28