2023-09-19 719 瀏覽
晏晝食得豪,晚餐唯有食平啲同簡單啲,清清地嘅話當然係食啲湯麵食。經過呢間馬祖台灣養生湯麵館,睇睇個Menu全部都係藥膳養生湯底,感覺鬼咁養身… 一於就試下啦。晚餐時段,可以單點麵食,又或者有個一人商務套餐,當中已包含了小食、主菜、飲品。主菜有成廿款,有啲都可以配米線/手工麵或飯,真係唔知揀咩好… 最後揀咗兩個餐:L鹽酥墨魚春捲+11黑蒜藥膳農場雞米線+蜂蜜茉莉花茶同N台灣麻辣鴨血+8藥膳古早牛肉湯手工麵+愛文芒茉莉花茶食物唔夠3分鐘就熱辣辣送到,大大碗,睇落好足料,啲湯香噴噴真係有啲藥味。個農場雞米線,有4舊雞,仲有好多木耳同紅棗,湯底好香甜,亦有濃郁嘅紅棗味,飲落唔係好勁藥材味,同湯底偏油... 啲雞肉嫩滑,算係雞脾肉再搭隻雞亦,唔係雞胸,已經好感恩,米線煙韌,有咬口,唔會好糊。個牛肉湯手工麵,就有3件牛肋肉,燉到入哂味,啲肉又夠稔,另外仲有兩大舊蘿蔔,但好明顯係冇味嘅,又硬又有渣,好唔好食呀! 一啲都冇溶入碗麵到。呢個湯藥膳重啲,但都唔會好濃,飲落清甜,完全同雞湯嗰隻甜味唔一樣。手工麵非常好,唔會好稔又唔會好硬,口感好,啲湯都入到麵度,食落味道一樣。👍🏻👍🏻👍🏻兩個小食,墨魚春捲外

兩個小食,墨魚春捲外脆內軟, 墨魚香滑,味道幾好。鴨血入味,唔算好辣,非常惹味。

整體嚟講大件抵食,一份一個女仔應該食唔哂。有機會可以試吓。

唔記得講個牛肉麵,食到尾聲,可能凍咗,就有啲一片片油凝固咗係面,即刻唔想繼續食😖😩