2023-06-20 422 瀏覽
未有小朋友之前,我做Guest Relations儲落一班客,每次返黎香港🇭🇰都會問我邊度有好嘢食🥘 之前都係搵d米芝蓮餐廳,但如果次次咁食都幾貴。最近發現有間私房菜性價比都幾高,係香港第一間蒸海鮮,餐廳入面得三張大枱,私隱度高,啱晒約埋朋友上黎慢慢食。話到明私房菜,一定要提前預約☎️ 因為老闆每日中午就會去街市買海鮮,清洗,備料,所以只係開晚市,為求令食客都食到每日最新鮮嘅海鮮🦞正所謂三五成群,海鮮餐每三位就可以訂枱,價錢每位由$420起,食材由廚師發辦,街市每日有咩靚食材就食邊樣。收工之後我同同事黎,一食就食咗三個鐘,好盡慶,係中式omakase🤭呢度每樣嘢都好有心思,特別係壺八寶茶,超足料👍🏻 有齊紅棗杞子、洛神花胎菊、圓肉、甘草,少量茶葉同大紅袍,飲落好順喉又養生,我地添飲咗好多次🤣有咩食?我想講每樣海鮮都好新鮮又彈牙,清蒸冇加任何調味料都好好食,花甲一粒沙都無,好考大廚嘅準備功夫 👨‍🍳而龍躉魚嘅皮都有滿滿嘅骨膠原,一啲都唔腥,蒸嘅時間啱啱好。每樣海鮮蒸嘅時間都唔一樣,侍應會親自過嚟set timer同分餸,服務真係值得一讚🥰花甲、海蝦鮑魚聖子、花螺龍躉魚、蟹頂級牛(可轉黑毛豬

花甲、海蝦
鮑魚
聖子、花螺
龍躉魚、蟹
頂級牛(可轉黑毛豬)
黑松露墨魚丸
雞+(野菌籃)
粗糧蔬菜盤
蒸鍋粥
脆皮地瓜丸

雖然最後食到好飽,但一定唔可以錯過蒸鍋粥,因為入面有晒所有食物嘅精華!!!!我係未食過一煲咁鮮味嘅菜乾豬骨粥,係令人一試難忘嘅味道,超推介!

下次朋友黎香港,呢間一定係我會帶佢地去嘅餐廳🍴