2021-07-21 522 瀏覽
自己一向對食辣嘢好有興趣,今日同honey一齊去食川菜, 川菜最特別就係 有麻辣感覺, 今次去銅鑼灣川粵食 先睇下裝修 佈置典雅面向落地玻璃 剛剛放工的時候黃昏下的 鹹蛋黃太陽 襯托優雅裝潢,令食慾提升 ,首先叫咗一個好特別嘅花茶啦 用一個高身玻璃樽 加一玻璃樽水,好細心,茶味特別清新,之後見到Menu 我哋叫左一杯比較特別嘅飲品叫幻彩荔枝養生花茶係凍嘅 色澤好靚有同色同紫色 配上你尖物味道 當食辣嘢時候頂唔可以 前菜就係涼拌麻醬生菜同埋酸辣魚皮 涼拌麻醬生菜就以羅馬生菜為主配上麻將醬,比一般麻醬濃厚 會比較醬口, 而酸辣魚皮呢超正,魚皮超爽滑 加上微量酸,又微辣,感覺整個人更加開胃 ,之後 主菜先嚟麻辣小龍蝦,亦是店裏面一個主要嘅菜式,產地是台灣品種,比較大隻,雖然小龍蝦肉少少,但係以麻辣形式主會有一個特別嘅感覺 慢慢搣同埋好細心有手套畀你包住慢慢食,雖然肉係比較少但 麻辣味香又不同感。輪到酸菜鱸魚,我初頭以為係蒸魚,點知原來係用上湯薈鱸魚片,非常方便之餘又有湯飲而且湯入面有一些好似涼粉嘅煙韌嘅條子, 味道而吸左湯既精華,我當佢飯食, 又爽又話又煙韌 ,之後店家招牌香鍋肥腸 ,呢個一
自己一向對食辣嘢好有興趣,今日同honey一齊去食川菜,
 川菜最特別就係 有麻辣感覺,
今次去銅鑼灣川粵食
先睇下裝修 佈置典雅面向落地玻璃
剛剛放工的時候黃昏下的 鹹蛋黃太陽
 襯托優雅裝潢,令食慾提升 ,
首先叫咗一個好特別嘅花茶啦 用一個高身玻璃樽
 加一玻璃樽水,好細心,茶味特別清新,之後
見到Menu
我哋叫左一杯比較特別嘅飲品叫幻彩荔枝養生花茶係凍嘅
 色澤好靚有同色同紫色 配上你尖物味道 當食辣嘢時候頂唔可以
 前菜就係涼拌麻醬生菜
同埋酸辣魚皮
 涼拌麻醬生菜就以羅馬生菜為主配上麻將醬,
比一般麻醬濃厚 會比較醬口,

而酸辣魚皮呢超正,魚皮超爽滑 加上微量酸,又微辣,

感覺整個人更加開胃 ,
之後 主菜先嚟麻辣小龍蝦,亦是店裏面一個主要嘅菜式,
產地是台灣品種,比較大隻,雖然小龍蝦肉少少,

雖然肉係比較少但 麻辣味香又不同感。

輪到酸菜鱸魚,我初頭以為係蒸魚,點知原來係用上湯薈鱸魚片,
非常方便之餘又有湯飲而且湯入面有一些好似涼粉嘅煙韌嘅條子,
味道而吸左湯既精華,我當佢飯食, 又爽又話又煙韌 ,

之後店家招牌香鍋肥腸 ,呢個一定要食,當初見到佢滿碟紅辣椒好驚,
 因為好紅好多辣椒入面有豬肚同豬腸 ,先將豬肚同豬腸先炸起再回鑊,

落紅椒度惹味之餘又有香脆爽口嘅豬腸同豬肚,
 配上微辣 係一個好特別嘅川菜菜式 因為食得太多肉,

所以要個炒鮮蒿筍 ,切幼絲,快炒可以保留萵筍鮮味同爽口感覺,
 其實每道菜師傅都好用心,因為每道菜都要等20多分鐘 並不是一次過上菜,

而係慢慢畀客人慢慢試其味道 ,

之後就係我最喜愛嘅甜品紅糖糍粑 ,用糯米粉餐成條狀再由高溫炸起,

配上紅糖醬, 微甜 ,係一個較為特別嘅甜品, 簡單清爽。

近年香港川菜館少咗好多
川粵比較新派一啲嘅川菜
嫌辣度亦比一般正宗川菜較淡,

因為香港人未能接受真川菜的辣度

如果一般不接受太辣嘅朋友