2018-10-08 942 瀏覽
見聽日係國慶假期,所以我同老婆同埋爹哋去咗Haku食晚飯。其實我之前都嚟過三次。有嚟過食晏,又有嚟過食晚飯。有坐過喺吧枱,亦都有坐過係餐枱。坐吧枱同坐餐枱個感覺好唔同。坐吧枱其實比較cosy,因為凳同凳之間其實唔係有好多吉位。不過個好處就係可以一邊食飯,一邊睇住大廚「表演」做菜,同埋可以同大廚溝通、互動。餐廳整體嘅佈置都比較和式,用咗好多木。今次我哋因為比較遲先訂位,所以坐咗係餐枱。坐餐枱嘅感覺又非常之唔同。因為餐枱用咗黑色嘅枱布,成件事formal左好多,空間感亦多咗。首先介紹下個餐牌,個餐牌係一個日本嘅地圖,上便有講到今日我哋食嘅菜係產於日本邊一個地方。頭盤第1-4道菜係同一時間上嘅:包括有湯、三文魚子夾餅、迷你大阪燒同埋生蠔。個湯都係呢一度嘅signature。印象中上一次嚟都係飲呢個湯,佢係一個茉莉花茶嘅菇湯。飲落有少少甘甘地嘅味,不過唔使擔心你唔會覺得係飲緊茶。三文魚子夾餅 - 我將上邊嗰個夾餅嘅「蓋」蓋上咗之後就一口食晒成個夾餅,個夾餅脆脆地,我覺得幾好好食。迷你大阪燒 - 呢個亦都係其中一個 signature dish ,味道好 complex。大阪燒我係香港都好少機會

頭盤

迷你大阪燒 - 呢個亦都係其中一個 signature dish ,味道好 complex。大阪燒我係香港都好少機會見到餐廳有serve,更何況呢個係一個迷你版,就更加少見。

生蠔冇用到一般常用嘅檸檬汁或醋。佢用咗熱情果汁去做汁,味道好新穎,因為我之前都冇試過食生蠔用熱情果汁陪,但係味道都幾夾,感覺好refreshing。

魚生tic tac toe - 係九個格仔裏便放咗三種唔同嘅魚生,而三種魚生冇一個固定嘅排列方式,令到食客係開蓋來之前都唔會知道裏邊係乜,增加趣味性。三種魚生分別有帶子配左橄欖油同埋reddish、𩶘魚配紫蘇葉同埋魷魚配魚子。我老婆就話佢最鍾意食𩶘魚配紫蘇葉,因為紫蘇葉係佢嘅最愛。我就三種魚生都鍾意,三種魚生其實都唔係好鹹,反而食到唔同配料同埋魚嘅味道。

白海膽配紫蘇花 - 呢個睇落去好震撼,因為海膽層層碟搭到幾高,底部唔係一般嘅壽司飯,而係查咗幾多牛油焗過嘅麵包,面頭仲加咗一啲可以食嘅紫蘇花。食落去甜甜地,先發現原來海膽同埋麵包中間加咗一啲南瓜蓉,我個人就唔係太鍾意加入南瓜蓉,因為南瓜蓉嘅甜味加上麵包上嘅好重嘅牛油味,我覺得有少少蓋過咗海膽嘅味道,有喧賓奪主嘅感覺。

之後侍應就拎咗好大塊吞拿魚出嚟,不過唔係俾我哋食,只係一個道具,用嚟介紹吞拿魚唔同嘅部份。

中拖羅牛肉tartare 加魚子醬 - 拎完塊咁大塊嘅吞拿魚出嚟之後,當然就係上 signature之中嘅signature - 中拖羅牛肉tartare加魚子醬。中拖羅就係用咗青森縣嘅吞拿魚。一講到青森,我哋就即刻可以指到俾爹哋睇青森嘅位置。點解我哋會咁了解青森縣嘅位置?因為我同老婆嗰啲追櫻pre-wedding 相有喺青森嗰度影。春天嘅青森真係非常之靚。言歸正傳,個菜裏邊牛肉係用咗法國風乾牛肉,仲要係唔係你話想買就買到,牧場只會供應呢啲優質嘅牛肉比某啲廚師,而Haku 嘅大廚就係牧場嘅名單之內。魚子醬用咗 Kristal 品牌嘅魚子醬。他他加咗紫蘇葉,整體味道都好好。如果要雞蛋裏面挑骨頭,我就會覺得可以落少啲牛肉,因為啲牛肉咁味好濃,搶咗拖羅嘅味道。個他他放咗喺一個cut crystal 嘅碟上邊,而切割嘅花紋,睇起上嚟更加可以令個他他成為焦點。就好似太陽放寫一啲光芒出嚟咁樣。

主菜

經過咁多味精采嘅前菜,跟住落嚟就到第一樣主菜 - 鱸魚。可能你會覺得,煎魚可以有幾好食呀?啱,越簡單嘅菜就越難做得好好,越難做得特出。哩度嘅煎鱸魚用咗備長炭來煮,所以有啲有啲煙燻味,肉質一啲都唔會鞋。仲有一啲餐室自家製嘅面史醬用嚟陪個煎鱸魚,面史醬帶少少甜味,幾特別。

西冷扒配牛脷 - 牛扒用咗A4和牛,外邊有一層皮,煎到好脆,裏面嘅肉好林,做到外脆內軟嘅口感。但係塊牛扒嘅味同其他和牛一樣冇乜肉味,加上我食咗牛脷先,牛脷肉味就好濃,所以真係唔係好食到肉味。所以我建議如果大家食哩一道菜時,要先食牛扒,食完先好食牛脷。牛脷用咗72小時慢煮,肉質非常之林,肉味非常之濃,非常之好食。拍埋塊西冷扒比較,有過於而無不及。

雞湯飯落咗一啲西班牙辣肉腸,有少少辣。雖然都幾好食,不過我都係鍾意食上一次我哋食嗰個蟹湯飯多啲。

甜品

最後就嚟到甜品,第一個甜品係蜜瓜。以我認識嘅日本蜜瓜都係好林,好甜。呢度準備嘅蜜瓜唔似傳統嘅日本蜜瓜,因為佢用咗冇咁熟嘅蜜瓜來做,所以唔係好甜,亦都有少少口感。個蜜瓜加咗啲薑汁,同埋青檸檬嘅sorbet,我之前都從來冇試過咁樣嘅組合。

之後嗰個甜品我覺得好好食,成個甜品都係桃味,不過就有唔同嘅桃味嘅嘢來做,包括桃味嘅沙冰、yogurt form、sorbet、purée 同桃肉。之前嗰個甜品用咗味道嘅對比,呢個甜品就用咗唔同形態、溫度同埋質感嘅對比。哩個一定要試吓。

棉花糖係燒過嘅,所以裏邊比較林,幾好食,亦都即時諗起細個嗰陣時BBQ 好鍾意自己燒棉花糖食。不過如果食過燒棉花糖都應該知道,燒完粒棉花糖係會甜一啲。所以一味就未必啱怕甜嘅朋友。

爆炸糖朱古力 - 一聽到個名又即刻諗翻起細個嗰陣時食爆炸糖。最初咬落去唔係好爆炸,要食到最後啲爆炸感覺先至出到黎。

我覺得燒棉花糖同爆炸糖朱古力,大廚都係專登用來勾起食客嘅童年回憶。我聽過人哋講就算啲食物未必係最好食,如果能夠令到食客諗起以前嘅回憶(尤其是係童年美好嘅回憶),好多時就會可以加到好多分。

最後講下服務質素,哩度服務質素非常之好,無論係選酒、解釋餐牌、上菜嗰陣時解釋每一道菜,侍應都係非常之體貼,亦都解釋得好詳細,如果唔係我又點會可以寫得咁詳細啊!

總結:
- 同老婆同埋爹哋去咗Haku食晚飯
- 坐吧枱比較cosy,不過可以一邊食飯,一邊睇住大廚「表演」做菜,同大廚溝通、互動
- 坐餐枱成件事formal左好多,空間感亦多咗
- 餐牌係一個日本嘅地圖
- 其實樣樣都好食
- 重點推介:魚生 tic tac toe、中拖羅牛肉tartare 加魚子醬、西冷扒配牛脷、桃甜品
- 推介:湯、三文魚子夾餅、迷你大阪燒、生蠔、白海膽配紫蘇花、鱸魚、燒棉花糖、爆炸糖朱古力
- 蜜瓜甜品用咗味道嘅對比,桃甜品就用咗唔同形態、溫度同埋質感嘅對比
- 燒棉花糖同爆炸糖朱古力用來勾起食客嘅童年回憶?
- 服務質素非常之好,侍應都係非常之體貼,亦都解釋得好詳細

湯、三文魚子夾餅、大阪燒、生蠔
西冷扒配牛脷
雞肉湯飯
桃、蜜瓜、棉花糖、朱古力爆炸糖
2018-09-30
$2003 (晚餐)
湯、三文魚子夾餅、大阪燒、生蠔
魚生