2024-09-12
尖沙咀嘅餐廳選擇真係好多,呢間係朋友推介嘅Omakase🍣菜式幾有gimmick,好味又好睇👍👍晚市有三個套餐揀,我哋揀咗Omakase Moon🌕好豐富🙈🙈先上一款前菜,係鮑魚車海老🦐佢上面有一個鮑汁啫喱,好特別,而且好refreshing。然後會有五款刺身🐟‣第一道刺身已經好吸引,泡泡入面係伊左目同甜蝦 , 兩樣包住一齊食,再加上酸汁~‣三文魚籽海膽 佢嘅魚籽係自己醃製 好爽口,入口有爆開嘅感覺,亦都好甜‣北海道象拔蚌 冇太多調味,主要品嚐佢嘅鮮味~唔錯呀!‣北海道毛蟹 佢亦係配咗海膽,啖啖肉之餘加埋海膽又爽creamy😝‣獅魚 佢係大條既油甘魚,輕輕火炙過後更加肥美~而我都幾欣賞呢度嘅過場料理,燒穴子冬瓜煮~兩樣都煮到好嫩好入味!都算係我最鍾意嘅一道菜之一呢個set有10件壽司,前五件都係常見嘅魚類,真鯛、帆立貝、深海池魚、地金目鯛。整體都係簡單調味,食得出佢嘅鮮甜,當中地金目鯛幾出色,夠肥美~石垣貝都好新鮮!你睇吓佢縮得幾多!然後有較濃味嘅銀鱈魚、赤身、喜之次同中拖羅,感覺呢幾款魚更加出色,赤身同中拖羅係來自同一條魚,肉質好滑,味濃但無任何一點點腥味。但我都係更喜歡佢嘅喜之次
‣北海道象拔蚌 冇太多調味,主要品嚐佢嘅鮮味~唔錯呀!
‣獅魚 佢係大條既油甘魚,輕輕火炙過後更加肥美~
然後有較濃味嘅銀鱈魚、赤身、喜之次同中拖羅,感覺呢幾款魚更加出色,赤身同中拖羅係來自同一條魚,肉質好滑,味濃但無任何一點點腥味。但我都係更喜歡佢嘅喜之次!
海膽壽司份量都好多,今晚食咗好多海膽好滿足🙈🙈師傅仲會撒上金箔同淡雪鹽~靚之餘我都好鍾意淡雪鹽同海膽呢個配搭
‣ Omakase Moon $1580
[#fatpet_japanese]