2019-03-03 2459 瀏覽
情人節正日食飯就一定喺貴,趁住姨仔去咗旅行,唔使預佢飯餸,所以,兩公婆預早少少出街食,當喺慶祝情人節。自從荔枝角有咗D2 Place,感覺呢區好似「活化」咗好多,食肆嘅選擇亦多咗好多。今晚揀嚟「 Holly Brown Coffee Roasters 」,一來未試過,二來又有啲五折推廣。餐廳位處商場地下,一邊鋪面向街,好易認,而且,地方大,樓底又高,空間感足,裝修帶點工業風,配合調暗咗嘅燈光,氣氛蠻好。又有一對女子組合自彈自唱,令用餐嘅感覺真喺幾好(門口有塊小黑板會寫住邊日有現場伴奏)。唯一唔好喺枱櫈編排有啲密,我哋喺4人枱拆出嚟嘅,變相同隔離嘅二人枱喺零距離,好似去咗麥記咁。除咗餐廳嘅名字加上「Coffee Roasters 」,又見佢哋擺咗部炒豆機做裝飾(我估無實際用嚟炒豆啩),所以,對其咖啡嘅產品抱有好大期望。先介紹吓有咩食先,因為成餐廳嘅燈光都比較暗,所以,影出嚟嘅餐牌效果都喺麻麻,所以,靠少少文字補充。菜式分類為早餐、湯類、頭盤、沙律、漢堡、意粉、意飯、薄餅、主菜、甜品、窩夫及飲品,選項不少。至於文初話晚市有五折優惠,其實都好條件性,詳情喺咁嘅,星期一至五6:00pm後,以人
,好似去咗麥記咁。
至於文初話晚市有五折優惠,其實都好條件性,詳情喺咁嘅,星期一至五6:00pm後,以人頭計,凡每人點一杯正價飲品,除咗甜品,所有食物都有半價優惠,但加一會按原價。佢哋啲飲品本身唔平,好似啲咖啡咁,就貴過星巴克喇,好多人嚟Holly Brown,都喺貪試佢哋啲甜品,所以,抵唔抵視乎你嚟食啲乜,千祈咪見半價就一定以為好抵。
鮮奶咖啡 $46

正因佢個店名,先刻意嗌杯鮮奶咖啡,不過,真喺有啲失望,拉花就唔評論,因為大家都有眼睇。咖啡入口完全唔得,奶泡跟濃縮咖啡並無完全撞埋一齊,飲多幾啖,你就會感覺到味道唔均勻嘅感覺。
鮮奶咖啡
黑糖桂圓玫瑰果茶 $65

老婆就揀咗養生少少嘅果茶,以壺上,睇落壺中都幾真材實料,飲落較突出喺玫瑰花香味,而且嚟自薑嘅辣味又幾勁,反而,桂園味真喺欠奉。飲到尾,一切迷底都鮮開,裡面確有唔少玫瑰花及薑片碎,但龍眼就得嗰幾粒。
黑糖桂圓玫瑰果茶
黑糖桂圓玫瑰果茶
牛油果蟹肉沙律 $128

兩款飲品就未有預期般好,但呢個沙律好食,一來估唔到份量有番咁上下,二來,堅多牛油果同蟹肉,明知都喺罐頭蟹肉,但鹹鮮味唔失禮,而牛油果夠熟夠腍,好滑身,配合埋大量火箭菜、蕃茄、櫻桃蘿蔔,淋上有啲似蜜糖介末嘅醬汁,喺值得推介嘅菜式。
白酒汁煮藍貝青口 $128

諗住個沙律咁正,其餘兩道菜嘅水準應該唔差得去邊,但先喺個藍貝青口,味道好普通,不過,就仲未需要用個差字嚟形容。其實,賣相唔差,啲青口大大隻,份量唔少,又配上兩件香脆嘅蒜蓉多士,但青口雖然厚肉,卻喺入口無乜味,個汁完全唔覺有白酒香。
白酒汁煮藍貝青口
白酒汁煮藍貝青口
蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯 $168

睇落碟意大利飯似乎幾掂咁啦,原來得個樣。食意大利飯最重要喺乜?小弟就認為喺其咬口嘅口感,但食落去就知比普通一碗白飯都仲要腍身,更唔好講有咩煙韌感;其次,飯粒望落夠濕潤而一片金黃,點知南瓜味好淡薄;至於啲蟹肉,喺混入晌飯粒內,感覺比上面嘅沙律為少,因為食完都唔覺得有幾多蟹肉。
蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯
蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯
由於個場都幾大,只得3個侍應,有人手不足之感,服務只可以喺叫到先做,臨尾,仲計錯收多一碟雜錦拼盤嘅錢
,好在有認真對單。而且,好似我哋咁,兩個人安排二人枱,正常不過,但就唔理實際情況,乜食物都快速上晒枱,但張枱又細喎,堆到啲嘢就跌就跌咁。再者,佢哋嘅食品定價偏高,但質素又未喺好高,若唔喺有個優惠,埋單要近六百
,卒之明白點解有咁多負評,以及唔怪得平日要靠五折嚟吸客嘞!