最愛試平時少人食的食肆、餐廳。新期愛上了碧海藍天AEON 裡面的餐應,決定逐一試試。 長期缺乏湯水滋潤的我,沒有選擇困難症,即試龍德樓。兩人套餐要200大元,價錢算相宜。一定會再去竹絲雞燉螺頭湯, 湯很清甜, 亦很足料, 有烏雞, 雞腳, 瘦肉, 但可惜卻少了螺頭。蟲草花水鴨湯, 一樣足料, 冬菇, 雞腳, 水鴨件, 瘦肉等材料, 入口比螺頭湯更好, 只可惜兩個湯略略偏鹹。整體不錯, 但如果要單點4X - 6X 一個盎湯, 我就未必考慮。跟餐單了梅菜排骨飯, 煲仔上, 夠熱, 甜梅菜好醒胃, 撈飯一流, 排骨豉椒味不重, 唔錯, 只是我覺得梅菜都是搭肉餅比較夾。蝦餃1籠4粒, 大大粒, 皮薄彈牙, 餡靚, 蝦爽甜, 多汁, 裡面魚漿等餡料調味做得比某些高級酒樓還好。流沙奶黃包, 好多人也喜歡點, 喜歡食, 但試問有幾多間可做到流沙而又皮薄? 熱騰騰的包特別好食。一試難忘!

2016-09-26
  • 流沙奶黃包