早前晌疫情未爆第三波之時,趁行完山過咗嚟「饒宗頤文化館」嘅「悅滿軒」食咗個下午茶,由上路行落嚟時發覺原來仲有家咖啡店「Pacific Coffee」開晌度(但佢門口會寫住「Workshop Cafe」),住咁耐美孚都無為意,平常去「Pacific Coffee」通常都喺去曼克頓山嘅分店,夠大夠舒服。不過,近來疫情反彈,等老婆安心啲,就當行個短山,上嚟饒宗頤分店試試。「饒宗頤文化館」早前做過隔離營,不過,查實都開放番一段日子,但就好少人知道,故極之少人上嚟,上次嚟已唔多覺有人,今次再嚟都喺好少人,環境非常幽靜。原本都打算揀吓啲露天位坐,懶喺文青,之但喺齋坐唔郁都會標汗,所以,乖乖入番去涼吓冷氣。走到店內,跟一般見到嘅「Pacific Coffee」格局無咩分別,所以,就唔多描述,大家睇相都知,但要講嘅喺地方都幾大吓。同個店員傾兩句,佢話呢間店每日都喺得兩、三枱客,所以,場內唔少座位都封起嚟,食物嘅選擇選比其他分店少好。既來之,則安之,費事落番去曼克頓山分店。晌牆上,見到有好幾款新產品推介,飲品方面,甚麼雲泡系列,好似幾特別。而食物方面,店員話呢間店因客流問題供應唔到,所以,感覺有少少可惜
咖啡雲泡紅豆奶茶 $42

咖啡、奶茶一向喺小弟嘅喜好,呢杯變相「鴛鴦」就合晒我心水。面頭一層咖啡雲泡,底下又有不少紅豆,比起一般咖啡製作工序都麻煩咗。先啜一口面層嘅咖啡雲泡,入口順滑綿密,咖啡味香醇,再繼而飲啖以紅茶製作嘅奶茶,唔差喎,茶底幽香,夠濃郁,有茶記嘅風味,加上粒粒清甜嘅紅豆,都可以算喺完美組合
咖啡雲泡紅豆奶茶
抹茶雲泡紅豆烏龍奶茶  $42

老婆就糾結於揀「抹茶雲泡紅豆烏龍奶茶」定「香蕉朱古力雲泡燕麥奶配啫喱」 ,最後,都喺揀前者,因為佢覺得紅豆都喺配抹茶會夾啲。外觀就真喺好靚喇,一層疊一層,層次鮮明,面頭嘅抹茶雲泡真喺好得,抹茶嘅味道濃郁而帶微甘,下面嘅奶茶以烏龍茶製作,茶香得嚟有份甘醇,配搭埋紅豆粒粒,老婆大讚
抹茶雲泡紅豆烏龍奶茶
法式芝士煙肉蛋批 $28

我哋晌Pacific Coffee試過唔少佢哋嘅烤批或蛋批,印象中都甚有水準,所以,今次都選定其中一款食物為蛋批。批殼厚薄適中,因為翻熱過,所以,口感仍做到鬆脆,批內填滿芝士蛋漿、煙肉,而煙肉唔喺平常所講嗰啲薄薄一片嘅煙肉,可以講喺一啲煙燻豬肉,所以,入口鹹香不膩,整體食味一俗。
法式芝士煙肉蛋批
煙三文魚配蛋沙律三文治 $23

本應份三文治凍食喺應會好啲,但飲凍飲喺老婆極限,再嚟一份凍嘅三文治就可能對佢腸胃太大負擔,所以,三文治就要求稍微烘暖。打側睇就見到爆晒餡,蛋沙律本身已幾濃厚,加上煙三文魚嘅鹹香,味道就更有層次。
煙三文魚配蛋沙律三文治
外面天氣熱辣辣,而裡面就涼朕朕,仲嘆住杯凍飲,真喺唔舍得郁。加上清幽嘅環境,就當自己去咗旅行,晌啲小村落打緊躉
$68 (早餐)
咖啡雲泡紅豆奶茶
抹茶雲泡紅豆烏龍奶茶