2011-11-02 39 瀏覽
得知荃灣如心廣場開咗間熱狗專門店,第一時間走去試吓。舖面唔大,但非常光猛,非常乾淨,設備唔算多,但都頗齊全,有鐵板、電磁爐、炸爐等等。係右手邊,擺放咗一個甜品雪柜,但係入面擺嘅,並非甜品,係一枝一枝嘅細樽裝可樂,擺滿成個雪柜,我呢個可樂迷見到,當然開心。係可樂柜嘅右邊,係一個好細嘅角落,好多人都會用緊擺雜物,但係呢個店主則頗有心思,貼咗一幅紐約街頭嘅黑白牆畫,拉闊咗呢個空間嘅感覺,係牆畫入面嘅街燈上,貼上自己舖頭嘅logo --- DOWN TOWN,黑底黃字,有標示作用之餘,又不會太突出,與牆畫非常襯,再加上吊燈嘅角度與高度,剛剛照射到大廈嘅屋頂,頗有心思;係牆畫嘅前面,則擺放咗一張白色小吧枱,再加兩張黑色吧櫈,一黑一白,與整體怖局匹配,的確係一個唔錯嘅佈置,亦可以讓客人有個寧靜嘅角落,細意品嚐店內美食。食物選擇唔算多,主力當然係熱狗,簡單講,有三款飽和六款腸;有經典熱狗飽、芝麻黑椒脆飽及德式小麥飽;腸方面,有四款豬肉腸和兩款雞肉腸,豬肉腸有波蘭煙腸、德式豬肉腸、車打芝士豬肉腸和墨西哥辣椒芝士腸,雞肉腸則有烤蒜雞肉腸及蘋果雞肉腸;除此之外,仲有費城芝士牛肉狗;全部都是$28,不過店主
得知荃灣如心廣場開咗間熱狗專門店,第一時間走去試吓
舖面唔大,非常光猛
舖面唔大,但非常光猛,非常乾淨
,設備唔算多,但都頗齊全
,有鐵板、電磁爐、炸爐等等。
設備唔算多,但都頗齊全
,我呢個可樂迷見到,當然開心
甜品雪柜入面擺滿細樽裝可樂,可樂迷見到,當然開心
,貼咗一幅紐約街頭嘅黑白牆畫,拉闊咗呢個空間嘅感覺
,再加上吊燈嘅角度與高度,剛剛照射到大廈嘅屋頂,頗有心思
紐約街頭嘅黑白牆畫,再加上吊燈嘅角度與高度,剛剛照射到大廈嘅屋頂,頗有心思
食物選擇唔算多,主力當然係熱狗
,簡單講,有三款飽和六款腸;有
經典熱狗飽、
芝麻黑椒脆飽及
德式小麥飽;腸方面,有四款豬肉腸和兩款雞肉腸,豬肉腸有
波蘭煙腸、
德式豬肉腸、
車打芝士豬肉腸和
墨西哥辣椒芝士腸,雞肉腸則有
烤蒜雞肉腸及
蘋果雞肉腸;除此之外,仲有
費城芝士牛肉狗;全部都是$28,不過店主話費城芝士牛肉狗原價係$32,不過依家特價,所以一樣係$28;既然特價,當然要先試
,叫咗一客費城芝士牛肉狗,再加多個墨西哥辣椒芝士腸,飽方面,芝士牛肉狗跟芝麻黑椒脆飽,辣椒芝士腸就跟經典熱狗飽
左:德式小麥飽; 中:經典熱狗飽; 左:芝麻黑椒脆飽
有四款豬肉腸和兩款雞肉腸
另外加$11,可配薯條和汽水,散叫薯條都要$12一份,所以我就揀咗加一份。
食物選擇唔算多,有三款飽和六款腸
至於芥末醬,有四款選擇,全部都係自家調製,有Down Town芥辣、英式芥辣、蜜糖芥辣和香甜芥醬;店主話
Down Town芥辣,辣中帶酸;
英式芥辣,就最辣;
蜜糖芥辣,係少辣;
香甜芥醬,就唔辣,係甜嘅;我揀咗微辣嘅蜜糖芥辣。
芥末醬,有四款選擇,全部都係自家調製
店內三人,當我確認咗order後,一人烤麵飽,一人泡洋蔥,好細心咁幫我準備午餐
;麵飽輕輕烤熱後,塗上少少牛油,將預早處理好嘅烤牛肉及芝士放入飽內,再放上泡香嘅洋蔥,最後唧上蜜糖芥辣,完成了

正當我等待午餐之際,見到有一籮洋蔥放係廚房入面,係一籮好大個嘅洋蔥
,起碼比我哋平時係街市見到嘅大一半,好吸引。
一籮好大個嘅洋蔥
返到office,第一時間打開嗰盒
費城芝士牛肉狗,見到都吸引,好豐富
,牛肉嘅份量絕對唔少,洋蔥、芝士、芥辣鋪滿係牛肉上面,填滿整個飽,雖然個飽唔係好長嗰隻,但都有五至六吋長,係中size;
麵飽係芝麻黑椒脆飽,飽面灑滿芝麻,有少許芝麻香,亦見飽身有點點黑色,相信係黑椒,哈哈
,但係食唔到黑椒味
,至於脆飽是否脆呢?哈哈
,答案係唔脆,但飽皮唔韌,唔會有齒唔開嘅感覺,質地軟熟,唔太鬆,但與烤牛肉合襯

至於
烤牛肉,ok啦,至少食入口,唔會有凍冰冰嘅感覺,但牛肉味略淡
,不過可能係洋蔥、芝士與芥辣味過濃所致;洋蔥泡過,香味突出,但有d過火,唔夠爽
,可以改善;芝士與芥辣,味道亦濃郁,惹味,特別係呢隻蜜糖芥辣,好香,少少搶鼻,唔強烈,幾好
;整體上呢個費城芝士牛肉狗,係有水準,唔錯
費城芝士牛肉狗,牛肉嘅份量絕對唔少
食完呢個芝士牛肉狗,已經半飽,再試呢個
墨西哥辣椒芝士腸熱狗,相比之下,份量少了一截,哈哈
,觀感上冇咁彭澎湃;麵飽係典型嘅豬仔飽,軟熟,但咬感反而及不上芝麻黑椒脆飽,而且呢個飽冇芝士,由於剛剛食咗個芝士牛肉狗,所以覺得若有所失
;辣椒芝士腸,微辣,芝士味唔濃,亦唔覺脆皮,有d失色
墨西哥辣椒芝士腸熱狗,觀感上冇咁彭澎湃
以同一價錢來說,呢隻芝士牛肉狗,肯定抵食過墨西哥辣椒芝士腸熱狗,不過差點忘記原來麵飽係可以自由選擇、自由配搭嘅

至於
薯條,灑上鹽,但唔太鹹,適中
;薯條係連皮炸,因為平時少食,唔知坊間嘅薯條專門店是否都係連皮炸,不過食入口,又唔覺有問題,唔覺有層皮,ok啦
,而且薯仔味道亦夠香,只可惜唔夠熱
,可能攞到返公司,又影相,又等我食埋嗰兩個飽,所以凍咗
,下次要趁熱食。
薯條係連皮炸,只可惜唔夠熱,下次要趁熱食
兩個飽,每個$28,再加一份薯條和汽水$11,合共$67,唔平,但可以接受啦。

2011-10-29
10 分鐘 (外賣自取)
有四款豬肉腸和兩款雞肉腸
設備唔算多,但都頗齊全